Käsiraudat ja kalterit eivät ole hyvä tapa kuvittaa modernia orjuutta – Tutkijat varoittavat shokkikuvaston vaaroista
Moderni orjuus kuvitetaan usein vanhanaikaisella kuvastolla, mikä voi jopa vahingoittaa sitä kokeneita, varoitetaan tuoreessa raportissa. Uutistoimittajalle ongelma on kinkkinen, sillä stereotyyppinen kuvitus on helppo ja nopea valinta.
Kaltereita, kahleita, käsirautoja, häkkejä – siinä todennäköisesti useimmille ensimmäisenä mieleen juolahtava kuva, kun puhutaan modernista orjuudesta tai ihmiskaupasta.
Ei pitäisi, sanovat Nottinghamin yliopiston tutkijat. Maanantaina, kansainvälisenä orjuuden vastaisena päivänä, julkaistun raportin mukaan shokeeraava kuvasto voi pahimmillaan vahingoittaa orjuuden vastaista työtä ja haitata sitä kokeneiden asemaa luomalla vääriä mielikuvia.
Maailmassa arvioidaan olevan yli 40 miljoona orjaa. Osa on joutunut ihmiskauppaan, osa on esimerkiksi avioliittoon pakotettuja.
Toisin kuin stereotyyppisestä kuvastosta voisi päätellä, nykyorjuus ei tapahdu yleensä ihmisiä kahlehtimalla vaan pakottamalla, uhkailemalla ja kontrolloimalla, tutkijat muistuttavat. Ihmisiltä voidaan esimerkiksi viedä passi.
Raportissa kritisoidaan myös lavastettuja valokuvia, sillä nekin kertovat enemmän kuvaajan, eivät orjuutta kokeneiden, näkökulmista.
”Jos orjuus esitetään väärin, emme voi kouluttaa yleisöä siitä, mihin kiinnittää huomiota, koska he näkevät vain uhreja, joita rajoitetaan fyysisesti tai jotka kyyhöttävät sängyssä tai pöydällä usein pitäen käsiään kasvoillaan ahdistuksen näyttämiseksi. Ajan mittaan nämä kuvat voivat myös tehdä ihmisistä vähemmän sensitiivisiä orjuutettujen kärsimyksille, koska niistä tulee uusi normi”, sanoo tutkija Emily Brady yliopiston tiedotteessa.
Tunnistan ongelman. Esimerkiksi Suomessa ihmiskauppa on yleensä työperäistä hyväksikäyttöä ja periaatteessa kuka tahansa meistä on voinut törmätä siihen tietämättään vaikkapa ravintolassa. Kalterikuvitus ei auta sen tunnistamisessa.
Asia on kinkkinen myös median näkökulmasta. Etenkin nopeatahtista työtä tekevä uutistoimittajan on helppo nakata orjuustilastoja käsittelevän jutun kuvituskuvaksi käsiraudat. Pieni vilkaisu Maailma.netin arkistoihin osoittaa, että näin on meilläkin aika ajoin tehty.
Tutkijat suosittelevat kampanjakuvituksiin esimerkiksi orjuutta kokeneiden palkkaamista konsulteiksi, jotta he voivat kertoa näkemyksensä itse. ”Luovuuden ja omintakeisuuden pitäisi korvata stereotyypit ja lavastetut tarinat”, raportissa suositellaan.
Medialle sama ohjeistus ei ainakaan aina toimi, sillä resurssit ovat rajalliset. Maailma.net on viime vuosina keksinyt ratkaisuksi orjuuden vastaisesta työstä kertovan kuvituksen, kuten mielenosoituskuvat, sekä ilmiöstä puhuvien henkilökuvat. Ei ehkä täydellinen ratkaisu mutta ainakin parempi kuin kahleet.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia