Uutiset Maahanmuuttajat globaalin etelän äänenä
Podcast: Suomi on harvoja maita, jotka tarjoavat oman äidinkielen opetusta maahanmuuttajalapsille – Gustavo García oli Suomen ensimmäinen kotikielen opettaja
Maahanmuuttajalasten äidinkielen opetus kouluissa sai Suomessa alkunsa chileläisten pakolaisten lapsista ja venezuelalaisesta maahanmuuttajasta, Gustavo Garcíasta, vuonna 1973. Kuuntele podcast, jossa hän kertoo opetuksen alkuajoista ja pohtii äidinkielen merkitystä.
Gustavo García piti 1970-luvulla chileläisille pakolaislapsille espanjan kielen kerhoa ja opetti myöhemmin espanjaa pääkaupunkiseudun kouluissa. Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net.
Suomessa maahanmuuttajalapset voivat saada oman äidinkielensä opetusta kouluissa. Se on maailmalla harvinaista, eikä Suomessakaan näin ole ollut aina.
Maailma.netin uudessa podcast-sarjassa Jälki maailmassa haastatellaan maahanmuuttajia, jotka ovat saaneet aikaan jonkun muutoksen yhteiskunnassa. Ensimmäisessä jaksossa tavataan Suomen ensimmäinen kotikielen opettaja Gustavo García, joka kertoo, mistä kaikki alkoi ja miksi oman äidinkielen opetus on tärkeää.
Nykyään pääkaupunkiseudulla opetetaan lähes kuuttakymmentä eri äidinkieltä. Kuitenkin vain pieni osa lapsista osallistuu opetukseen. Oman äidinkielen opetuksesta väitöstyönsä tehnyt Jarna Piippo kuvaa kotikielen opetuksen nykytilaa ja miten sitä voisi parantaa.
Podcast myös SoundCloudissa
Podcastin musiikki https://filmmusic.io
Kevin MacLeod: ”Sancho Panza gets a Latte” (https://incompetech.com)
CC BY (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia