Ilmastouutisointi keskittyy liikaa pohjoiseen pallonpuoliskoon, kritisoi järjestö – ”On järkyttävää nähdä, miten vähän media raportoi inhimillisestä kärsimyksestä globaalissa etelässä”
Care International listaa vuosittain mediassa vähiten uutisoidut kriisit. Samaan aikaan, kun Instagramin suosituimmaksi kuvaksi nousee kananmuna, 51 miljoonaa ihmistä kärsii hiljaisuudessa, se muistuttaa.
Etiopia on ollut unohdetuimpien ruokakriisien listalla aiemminkin. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.
Maailman aliuutisoiduimmat kriisit olivat viime vuonna Madagaskarissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Sambiassa, listaa yhdysvaltalainen avustusjärjestö Care International.
Sen julkaisi tällä viikolla vuotuisen raporttinsa, jossa listataan kymmenen mediassa vähiten käsiteltyä kriisiä. Kriteerinä oli, että kriisi vaikuttaa vähintään miljoonan ihmisen elämään.
Järjestö on huolissaan siitä, että yhdeksän kymmenestä kriisistä on Afrikassa, monet niistä liittyvät ilmastonmuutokseen ja monet maat ovat myös olleet aliraportoiduimpien kriisien listalla jo aiempina vuosina.
”Yleisön lisääntyvä tietoisuus ilmastokriisistä on rohkaisevaa, mutta meidän pitää varmistaa, ettei keskustelu rajoitu vain globaaliin pohjoiseen ja siellä vaadittaviin muutoksiin. On järkyttävää nähdä, miten vähän on mediaraportointia inhimillisestä kärsimyksestä, joka liittyy ilmaston lämpenemiseen globaalissa etelässä”, järjestön hätäapuoperaatioinen johtaja Sally Austin tiedotteessa.
Hän kritisoi myös sitä, että myös poliittisesta toiminnasta ja ratkaisuista näyttää olevan pulaa.
Raportin tarkoituksena on vetää huomio kriiseihin, jotka eivät ylitä uutiskynnystä, sillä julkisuus usein lisää myös mahdollisuuksia saada apua. Useimpiin nyt listalla oleviin kriiseihin ei ole saatu kerättyä riittävästi humanitaarista apua, vaikka niistä kärsii yhteensä 51 miljoonaa ihmistä.
”Samaan aikaan kuva munasta nousi Instagramin suosituimmaksi postaukseksi lähes 54 miljoonalla tykkäyksellä”, raportin esipuheessa todetaan.
Ykkössijalla olevassa Madagaskarissa 2,6 miljoonaa ihmistä kärsii kuivuuden vaikutuksista. Viime vuoden lopulla yli 900 000 ihmistä tarvitsi välitöntä ruoka-apua. Madagaskarissa on myös maailman neljänneksi korkeimmat kroonisen aliravitsemuksen tilastot.
Myös Keski-Afrikan tasavallassa avun tarpeessa on 2,6 miljoonaa ihmistä, syynä konflikti. Sambiassa taas 2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua pitkittyneiden ja toistuvien kuivuuskausien vuoksi.
Lisäksi listalla ovat Burundi, Eritrea, Pohjois-Korea, Kenia, Burkina Faso, Etiopia ja Tšadjärven alue.
Raportissa tarkasteltiin englannin-, saksan-, ranskan-, espanjan- ja arabiankielisiä nettiuutisia tammikuusta 2019 marraskuun puoliväliin. Analyysiin otettiin mukaan yhteensä yli 2,4 miljoonaa uutista.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia