Uutiset Tulevaisuuden toimittajat -juttusarja
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Ujuni Ahmed on nostanut esille Suomessa maahanmuuttajanaisiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia. Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net.
Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PENin tämänvuotinen sananvapauspalkinto on myönnetty Ujuni Ahmedille, joka on puhunut erityisesti naisten sukuelinten silpomista ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Palkinto jaetaan vuosittain ansiokkaasti sananvapauden puolesta toimineelle henkilölle.
”Palkinnolla on iso merkitys minulle, sillä kaikki työni perustuu sananvapauteen”, Ahmed kertoo.
Palkintoraati muistuttaa, että suuri osa maailman räikeimmistä ihmisoikeusloukkauksista kohdistuu yhä tyttöihin ja naisiin. Somaliasta Suomeen lapsena muuttanut Ahmed on nostanut esille Suomessa maahanmuuttajanaisiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia: ikivanhoja perinteitä, jotka ovat ristiriidassa naisten oikeuksien kanssa.
Ahmedin luotsaama kansalaisjärjestö Fenix toi julkiseen keskusteluun suomalaisiin kohdistuvat naisten sukupuolielinten silpomiset. Tämä laukaisi liikkeellä kansalaisaloitteen silpomisen vastaisen erillislain puolesta. Yli 61 000 allekirjoitusta kerännyt aloite luovutettiin eduskuntaan keväällä 2019.
Ujuni Ahmedille (vas.) luovutettiin eilen sananvapauspalkintona saamelaistaiteilija Marja Helanderin lahjoittama teos Veden suojassa toinen maailma. Helander ottaa teoksissaan usein kantaa vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta. Kuva: Suomen PEN.
Häirintää monelta taholta
Viime vuosina erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustajiin kohdistuva häirintä, uhkaukset, väkivalta ja vankeustuomiot ovat lisääntyneet eri puolilla maailmaa. Myös Ahmed on kokenut tämän.
”Häirintää ja uhkailua on tullut kahdesta suunnasta. On syrjintää sekä rasismia, ja sitten vaientamisyrityksiä somaliyhteisöltä. ”
Hän ei silti myönnä kertaakaan miettineensä ammatinvaihtoa.
”En voi sulkea silmiäni näkemiltäni ihmisoikeusrikkomuksilta. Tämä on velvollisuuteni. ”
PENin raadin perustelujen mukaan Ahmed on toiminut esikuvana myös muille ihmisille, joille sananvapauden käyttö merkitsee henkilökohtaista riskiä.
Jatkossa Ahmed aikoo rohkaista maahanmuuttajayhteisöjä käyttämään sananvapauttaan ja ottamaan rohkeasti kantaa heitä koskeviin kysymyksiin.
”Sananvapaus on ihmisoikeus ja perusoikeus, mutta se ei missään nimessä oikeuta vihapuheeseen”, Ahmed korostaa.
Suomen PENin on sananvapauspalkinto on jaettu vuodesta 2012 lähtien. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa toimittaja Johanna Vehkoo (2019) sekä Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm (2018).
Artikkeli on julkaistu osana ulkoministeriön rahoittamaa Viestintä ja kehitys -säätiön sekä Maailma.netin Tulevaisuuden toimittajat -hanketta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia