Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.

Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naismurhiin liittyvät raa’at kuvat pääsevät usein etusivulle Meksikon lehdissä. Kuva: Duilio Rodríguez / Pie de Página, IPS.

(IPS) -- Meksikossa tehdään vuosittain satoja naisten murhia, joissa uhri on murhattu nimenomaan sukupuolensa vuoksi. Sensaatiohakuiset lehdet julkaisevat kernaasti kuvia silvotuista ruumiista etusivullaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuvat vuotavat lehtiin poliisilta ja syyttäjäviranomaisilta.

Ingrid Escamilla, 25, surmattiin helmikuun alkupuolella, ja hänen miesystävänsä on lehtien mukaan tunnustanut teon. Kuvia Escamillan raa’asti silvotusta ruumiista päätyi useisiin lehtiin. ”Syyllinen on (rakkauden jumala) Cupido”, päivälehti Pásala julisti etusivullaan. Lehdet ovat kioskeissa ja sosiaalisessa mediassa kaikkien ulottuvilla lapsia myöten.

”Kuvien vuotajat kuuluvat usein syyttäjälaitoksen henkilökuntaan”, naisten murhiin erikoistunut asianajaja Sayuri Herrera kertoo. Lehdet saavat kuvia suhteillaan tai rahalla, vaikka niiden julkaiseminen loukkaa sekä uhrin että tämän perheen kunniaa.

Escamillan tapauksessa nettiin ilmestyi myös video, jossa epäiltyä murhaajaa kuulusteltiin poliisiautossa heti tapahtuneen jälkeen.

Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.

Uhreja syyllistetään

Meksikon pääkaupungin syyttäjänvirastolla on pitkä historia tietovuodoissa. Tunnetuimpiin tapauksiin kuuluu joukkomurha Narvartessa kesäkuussa 2015. Neljä naista, joukossa ihmisoikeuspuolustaja Nadia Vera, ja yksi mies, toimittaja Rubén Manuel Espinosa Becerril, murhattiin.

Kuvia tapahtumapaikalta levisi moniin lehtiin. Päivälehti La Razón (Järki) kertoi tapahtumista useita versioita, jotka kaikki olivat vääriä. Yhden mukaan joukkomurha tapahtui juhlissa ja tekijät ja uhrit tunsivat toisensa. Lehti antoi ymmärtää, että uhrit olivat syypäitä kohtaloonsa.

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät viranomaisia yleisön johtamisesta harhaan tietovuotojen avulla. Méxicon kaupungin ihmisoikeuskomissio on toistuvasti kehottanut viranomaisia tutkimaan ja lopettamaan vuodot, mutta ne vain jatkuvat.

Asianajaja Bérberin mielestä naisten murhien saama sairaalloinen julkisuus vaatii asian tekemistä näkyväksi ja sen osoittamista, miten paljon vihaa tapauksiin liittyy. Hän muistuttaa, että nykyisen kaltaisella julkisuudella vain vaikeutetaan uhrien ja näiden läheisten asemaa.

”Lehdistön tulee oman ammattietiikkansa mukaisesti tietää, mitä voi julkaista ja mitä ei. Ja kyllä se tietääkin, mutta sääntöjä rikotaan, koska siitä ei rangaista”, hän vakuuttaa.

Oikeat nimet asioille

Naistoimittajien perustama Meksikon yhdistyneet journalistit -kollektiivi (PUM) on vaatinut tutkimuksia Escamillan tapauksen tietovuodoista ja vedonnut toimittajiin, jotta nämä jättäisivät arveluttavat kuvat julkaisematta.

PUM kehottaa mediaa puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä: naismurhaa ei pidä kutsua intohimorikokseksi tai parisuhdeongelmaksi. Ryhmä muistuttaa tasa-arvonäkökulmasta ja siitä, että naismurha ei ole yksilön vaan yhteiskunnan ongelma.

Naismurhat uutisoidaan Meksikon lehdissä yleensä rikossivuilla, joiden henki on sensaatiohakuinen ja väkivallalla mässäilevä. Aineisto tunnetaan nimellä ”nota roja” (punaiset uutiset), ja sen tarkoitus on pikemminkin myydä ja viihdyttää kuin informoida.

Meksikon kansallinen naisinstituutti painottaa, että viestimet ovat sitoutuneet sopimuksiin, joilla ajetaan tasa-arvoa ja torjutaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kyse ei ole ilmaisunvapauden rajoittamisesta vaan päinvastoin myös uhrien ihmisoikeuksien turvaamisesta.

Meksikossa on yli 128 miljoonaa asukasta. Henkirikoksia tapahtui viime vuonna 35 558, joista naisten murhiksi luokiteltiin 1 006. Vuonna 2018 naisten murhia tilastoitiin 891.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia