Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan
Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Idomenin pakolaisleiri Kreikassa vuonna 2016. Kuva: Julian Buijzen / CC BY-NC-ND 2.0.
Tänään tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Turkki ja EU solmivat pakolaissopimuksen, jonka mukaan Turkki estää turvaa hakevien pääsyn Eurooppaan ja saa siitä vastineeksi rahaa.
Syyriassa sotiva Turkki käytännössä sanoi sopimuksen irti maaliskuun alussa ilmoittamalla, ettei se enää estä turvapaikanhakijoiden saapumista Kreikkaan. Samaan aikaan Kreikka on ilmoittanut, ettei se ota vastaan uusia turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen ja on muun muassa käyttänyt kyynelkaasua tulijoita vastaan.
Turkissa on noin 3,7 miljoonaa pakolaista, joista valtaosa on syyrialaisia. Kreikan saarille puolestaan on pakkautunut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita ja lisäksi heitä tulee nyt myös Turkin kautta.
Kriisi on seurausta epäonnistuneesta sopimuksesta, sanovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Pakolaisneuvonta kritisoivat eilen julkaistussa tiedotteessaan. Ne kritisoivat EU:ta siitä, että se syyttelee tilanteesta Turkkia ja tukee Kreikan päätöstä, joka on kansainvälisten sopimusten vastainen.
”Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina”, järjestöjen tiedotteessa todetaan.
Järjestöjen mukaan EU:n pitäisi nyt tarkastella omaa toimintaansa ja sopia yhteisesti vastuunjaosta sekä turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta niin, ettei Kreikka jää yksin hakijoiden kanssa. Kreikan päätöstä ei tule tukea.
”Nyt jo nähdään, miten Kreikan esimerkki on rohkaissut Suomessakin oppositiopuolueita ehdottamaan, että kyllähän mekin voisimme laittaa turvapaikkahakemusten vastaanottamisen katkolle poikkeustilanteessa. Tämä kehityssuunta on kestämätön”, sanoo Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors tiedotteessa.
Turkki palauttaa turvapaikanhakijoita Syyriaan
EU:n ja Turkin välisen sopimuksen alkuperäisenä ajatuksena oli vähentää Kreikkaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Siinä sovittiin, että Turkki estää turvapaikanhakijoita saapumasta Kreikkaan ja Kreikasta myös palautetaan Turkkiin turvapaikanhakijoita. Vastineeksi luvattiin ottaa Turkista syyrialaisia kiintiöpakolaisia EU:n alueelle sekä maksaa Turkille rahaa. Järjestöt kritisoivat sopimusta tuoreeltaan laittomaksi.
Amnesty ja Pakolaisneuvonta muistuttavat, että sopimus on kansainvälisen oikeuden vastainen muun muassa siitä syystä, että jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa eikä ketään saa palauttaa maahan, jossa häntä voi odottaa hengenvaara, kidutus tai muu vakava ihmisoikeusloukkaus. Ihmistä ei saa palauttaa myöskään maahan, joka palauttaa ihmisiä tällaisiin olosuhteisiin.
”Amnestyn tutkimuksen mukaan Turkki on palauttanut pakolaisia hengenvaarallisiin oloihin Syyriaan. Tästä huolimatta kreikkalaisviranomaiset ovat palauttaneet ihmisiä Turkkiin ilman heidän tilanteensa käsittelyä ja mahdollisen vainon vaaran selvittämistä”, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.
Periaatteessa sopimus myös edellytti turvapaikkahakemusten käsittelyä yksilöllisesti, mutta käytännössä tulijat aiottiin palauttaa turvallisena pidettyyn Turkkiin. Asiantuntijoiden mukaan Turkkia ei kuitenkaan voi pitää turvallisena maana, sillä se ei sovella täysin YK:n pakolaissopimusta vaan myöntää pakolaisasemia ainoastaan eurooppalaisille.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia