Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Kolmessa maakunnassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yli puolet lapsista on masentuneita. Koronaviruksen leviäminen lisäisi merkittävästi avustustyön paineita, varoittaa Pelastakaa Lapset. Järjestön vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso kritisoi myös Suomen uutta asevientilupaa Arabiemiirikuntiin.
Jemenin konfliktia vastaan on osoitettu mieltä ympäri maailman, sillä monet länsimaat myyvät aseita maata pommittavalla Saudi-Arabialle. Lontoossa osoitettiin mieltä kesäkuussa 2018. Iso-Britannia on hiljattain jäädyttänyt uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0.
Jemenin lähes viisi vuotta kestänyt konflikti on vahingoittanut lasten mielenterveyttä. Iso osa lapsista kokee pelkoa ja turvattomuutta, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön selvityksestä.
Tänään julkaistun kyselytutkimuksen mukaan yli puolet osallistuneista lapsista sanoi olevansa surullinen ja masentunut, yli kymmenen prosenttia jatkuvasti. Noin joka viides kertoi olevansa aina peloissaan. Yli puolet ei kokenut olevansa turvassa ilman vanhempiaan tai kävellessään yksin.
”Monet lapset ovat liian peloissaan leikkiäkseen ulkona. He kastelevat sänkynsä kuullessaan yläpuolella lentäviä koneita tai putoavia pommeja. Tämä on sota lapsia vastaan, ja sen pitää loppua”, sanoo järjestön vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso tiedotteessa.
Kyselyyn osallistui 629 13–17 vuotiasta lasta ja 627 lasten huoltajaa Adenin, Lahjiin ja Taizin maakunnissa. Näistä Taiz on kärsinyt konfliktista eniten. Järjestön mukaan kyseessä on mittavin sodan aikana tehty kysely lasten mielenterveydestä.
Saudi-Arabian johtama liittouma ryhtyi pommittamaan Jemenin huthikapinallisia maaliskuussa 2015. Liittouma on tehnyt iskuja myös siviileitä vastaan, ja maa on ajautunut vaikeaan humanitaariseen kriisiin. Noin 80 prosenttia väestöstä tarvitsee apua, ja esimerkiksi lapsista 2,1 miljoonaa kärsii akuutista aliravitsemuksesta.
Viimeisimpien tietojen mukaan Jemenissä on vain kaksi lastenpsykiatria. Mielenterveyshoitajia on yksi 300 000 ihmistä kohden. Pelastakaa Lasten kaltaiset avustusjärjestöt pitävät yllä maassa esimerkiksi lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset voivat leikkiä rauhassa.
Jemenin terveydenhuoltojärjestelmä on lähes romahtanut sodan vuoksi. Koronaviruksen leviäminen lisäisi merkittävästi avustustyöhön kohdistuvia paineita, Pelastakaa Lapset varoittaa.
Vielä Jemenissä ei ole tavattu koronaa. Lentojen lopettaminen maahan ja sieltä poispäin vaikeuttaa kuitenkin jo avustustyöntekijöiden liikkumista, muistutti avustusjärjestö Oxfam eilen.
Pelastakaa Lapset kritisoi myös Suomen hallituksen aiemmin maaliskuussa tekemää päätöstä jatkaa sotatarvikkeiden vientiä Arabiemiirikuntiin, joka on myös osa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.
”[Päätös] ei edistä rauhanomaisen ratkaisun löytymistä Jemenin tilanteeseen. Pidämme synkkänä viestinä hallituksen päätöstä pyörtää Suomen asevientikielto Jemenissä sotivan liittouman tärkeimmille valtioille. Myös Suomen on kannettava vastuunsa ja olla ruokkimatta konfliktia edes epäsuorasti”, Laakso sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia