Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

YK:n Syyria-lähettiläa Geir Pedersen varoittaa koronavirusepidemian vaaroista. Kuva: Violaine Martin / UN Photo.

Syyrian mahdollinen koronavirusepidemia herättää yhä suurempaa huolta. Riski siihen, ettei maa pystyisi hallitsemaan epidemiaa, on korkea, varoitti YK:n Syyria-erityislähettiläs Geir Pedersen eilen.

Hän vaati YK:n turvallisuusneuvostolle pitämässään puheenvuorossa maahan välitöntä ja täydellistä tulitaukoa.

”Tätä ei tarvita huomenna, vaan nyt”, hän painotti.

Syyriassa havaittiin ensimmäinen koronavirustapaus viime viikon maanantaina. Tämän viikon maanantai-iltaan mennessä tartuntoja oli Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan havaittu yhdeksän ja kuolemia yksi.

”Muista paikoista päätellen tämä on jäävuoren huippu. Virus voi vaikuttaa tuhoisasti haavoittuviin yhteisöihin ympäri maata”, varoitti myös YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock.

Yhdeksän vuotta jatkunut konflikti on tehnyt vakavia tuhoja Syyrian terveysjärjestelmälle. Erityisen suuressa koronavirusepidemian vaarassa on Luoteis-Syyrian Idlib, joka on käytännössä viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue.  Lähes miljoona ihmistä on paennut alueella joulukuun alun jälkeen, jolloin Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan.

Vielä Idlibissä ei ole todettu koronavirustapauksia. Alueella toimiva Lääkärit ilman rajoja -järjestö varoittaa, että koronavirus voi levitä ahtaissa pakolaisleiriolosuhteissa kuitenkin hyvin nopeasti. Ongelmaa pahentaa pula terveydenhuollon ammattilaisista sekä tarvikkeista.

Se on aloittanut varautumisen epidemiaan muun muassa kouluttamalla henkilökuntaansa ja pakolaisperheitä sekä jakamalla hygieniapakkauksia. Järjestö toimii muun muassa Deir Hassanin leirillä, jossa elää yli 164 000 ihmistä. Vesi- ja sanitaatiopalvelut ovat jo nyt puutteelliset.

”Näimme ihmisten elävän taivasalla ja kahden tai kolmen perheen jakavan teltan, joka ei suojannut heitä kunnolla kylmältä tai sateelta. Uusille tulijoille oli liian vähän telttoja”, kertoo MSF:n paikallinen tiiminjohtaja Ahmed tiedotteessa.

Yhteensä Syyriassa on noin 6,2 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. 11 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia