Syyria: Tuhannet al-Holin leirin ulkomaalaiset lapset pitää kotiuttaa koronaviruksen levitessä maailmalla
Pelastakaa Lapset vaatii ulkomaisten lasten pikaista evakuointia Syyrian al-Holin leiriltä. Mahdollista koronavirusepidemiaa ei pystyttäisi leirillä hallitsemaan. Leirillä on yhä noin neljäkymmentä suomalaista. Suomen on syytä vauhdittaa aiemmin lasten kotiuttamisesta tehdyn linjauksen toimeenpanoa.
Yli 7 000 ulkomaalaista lasta elää yhä epähygieenisissä ja ylikuormitetuissa oloissa al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa samaan aikaan, kun pelko koronaviruksen leviämisestä kasvaa. On kulunut yli vuosi siitä, kun leirin asukasmäärä kasvoi moninkertaiseksi Isisin vastaisten taisteluiden seurauksena.Hallitukset evakuoivat nyt kansalaisiaan maailmalta koronaviruspandemian takia. Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia valtioita, joiden kansalaisia on loukussa Syyriassa, kantamaan vastuunsa ja kotiuttamaan heidät. Järjestön tuoreessa raportissa todetaan, että leirillä ennestään vallitsevien vaikeiden olosuhteiden sekä uhkaavan koronaepidemian takia lapset ja heidän perheensä ovat mahdollisesti hengenvaarassa.
Koillis-Syyriassa tehdään tällä hetkellä hyvin vähän koronavirustestejä. Al-Holin leirillä elää yli 65 000 ihmistä, joista lapsia on 43 000. Joukossa on niin syyrialaisia, irakilaisia kuin ulkomaalaisiakin. Leirillä on myös arviolta kymmenen suomalaisnaista ja heidän noin 30 lastaan. Kaksi suomalaista lasta kotiutettiin joulukuussa 2019.
Al-Holin asukkaiden määrä oli vuoden 2019 alussa noin 10 000, mutta se oli noussut yli 73 000 ihmiseen toukokuuhun 2019 mennessä. Kapasiteetti on selkeästi ylikuormittunut leirin lisäosassa, jossa elää Isis-yhteyksistä epäiltyjä ulkomaalaisia perheitä. Turvaetäisyyksien noudattaminen tai eristäytyminen olisivat käytännössä mahdottomia toteuttaa, jos koronavirus alkaisi levitä. Myös hygieniasuositusten noudattaminen on äärimmäisen haastavaa, sillä alueella on pulaa vedestä ja sähköstä. Vedentoimituksessa on säännöllisiä katkoksia.
Pelastakaa Lapset on erittäin huolissaan koronaviruksen leviämisen vaikutuksista al-Holissa. Lapset, joiden vastustuskyky on heikentynyt tai joilla on muita terveysongelmia, olisivat erittäin haavoittuvia. Viruksen leviämisen estämiseen tähtäävien toimenpiteiden seurauksena lapset voivat myös menettää mahdollisuutensa saada koulutusta ja terveyspalveluita, heidän huoltajansa voivat menehtyä ja he saattavat joutua kärsimään aliravitsemuksesta sekä tiukemmasta eristäytymisestä.
”Al-Holissa limbossa elävien lasten epätoivoinen tilanne on pandemian vuoksi vielä hälyttävämpi. Al-Holissa ei koskaan pitänyt olla niin paljon ihmisiä kuin siellä nyt on, etenkään lapsia, ja koronaviruksen leviämisen seuraukset olisivat hallitsemattomat. Leirin suljetussa osassa olevat lapset ovat vieläkin haavoittuvampia, sillä he saavat vähemmän apua ja tukea. Vaadimme kaikkia maita kotiuttamaan turvallisesti ulkomaalaiset lapset ja heidän perheensä kansainvälisten velvoitteidensa mukaisesti”, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush.
”Suomi teki viime vuoden lopussa oikean linjauksen kotiuttaa suomalaiset lapset Syyriasta. Kahta välittömästi joulukuussa kotiutettua lasta lukuun ottamatta päätöksen toimeenpano ei kuitenkaan ole edennyt. Hallituksen pitäisi nyt tehdä kaikkensa, jotta suomalaiset lapset saadaan kotiutettua nopeasti”, sanoo Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Pelastakaa Lapset vaatii valtioita kotiuttamaan turvallisesti ulkomaalaiset lapset ja heidän perheensä noudattaen YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen asettamia velvoitteita. Kansainvälisten, sovittujen standardien mukaan kuntoutus on avain näiden lasten ja heidän perheidensä toipumiseen. Sitä ei tällä hetkellä ole saatavilla Syyrian pakolaisleireillä. Valtioiden pitäisi tehdä kaikkensa säilyttääkseen perheiden yhtenäisyyden ja tarjotakseen erityistä suojelua, terveydenhuoltopalveluita sekä muuta kuntouttavaa tukea, jota lapset ja heidän perheensä tarvitsevat palatessaan.
- Koillis-Syyriassa on tehty jonkin verran koronavirustestejä, mutta alueella ei ole kapasiteettia analysoida testejä. Kaikki testit lähetetään alueen ulkopuolella oleviin laboratorioihin.
- Syyriassa on maan terveysministeriön (9.5.) mukaan havaittu yhteensä 47 koronavirustartuntaa. Taudista on toipunut 29 henkilöä ja kuolleita on 3. YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA:n mukaan luvuissa ei huomioida alueita, jotka eivät ole hallituksen valvonnassa. Koko maata kattavat luvut voivat täten olla korkeammat.
- Al-Holin leirillä oli toukokuussa 2020 noin 25 000 Syyrian kansalaista (17 000 lasta), 30 000 Irakin kansalaista (20 000 lasta), sekä 10 000 muuta ulkomaalaista (7 000 lasta).
- Sisäministeriön mukaan al-Holin leirillä on arviolta kymmenkunta suomalaista aikuista ja noin 30 lasta. Suomeen on tähän mennessä tuotu kaksi lasta.
- Toukokuun 2019 ja toukokuun 2020 välisenä aikana al-Holin asukkaiden määrä laski 73 000:sta 65 000:een pääosin syyrialaisten palatessa kotiseudulleen tai siirtyessään leiriltä muualle sekä irakilaisten ja muiden ulkomaalaisten kotiutusten myötä.
Pelastakaa Lasten raportti tilanteesta al-Holin leirillä Syyriassa: A Children’s Crisis: Update on Al Hol camp and COVID-19 concerns
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia