Tutkijat: Koronavirus voi olla vielä luultuakin suurempi kansanterveysriski kehittyvissä maissa – Malaria-, hiv- ja tuberkuloosikuolemat uhkaavat lisääntyä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Koronavirus voi olla vielä luultuakin suurempi kansanterveysriski kehittyvissä maissa – Malaria-, hiv- ja tuberkuloosikuolemat uhkaavat lisääntyä

Koronavirus paitsi ylikuormittaa terveysjärjestelmiä, myös haittaa muiden tautien hoitoa. Seuraavien viiden vuoden aikana esimerkiksi malariakuolleisuus voi kasvaa peräti 36 prosenttia, jos lääkkeitä ei saada jaettua, varoitetaan tuoreissa raporteissa.

Kaksi naista ottaa verikoetta lapselta.

Vapaaehtoiset terveystyöntekijät ottivat malarianäytteen lapselta Ghanassa vuonna 2016. Kuva: scottgunn / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Koronavirus voi lisätä kuolleisuutta myös muihin tauteihin merkittävästi. Hiv-kuolemat voivat seuraavien viiden vuoden aikana tietyillä alueilla kasvaa kymmenen prosenttia, tuberkuloosikuolemat 20 prosenttia ja malariakuolemat peräti 36 prosenttia, varoitetaan kahdessa tuoreessa raportissa.

”Koronavirusepidemia voi olla vieläkin suurempi uhka kansanterveydelle kuin olemme ajatelleet. -- Epidemia voi lisätä myös muita sairauksia, jotka on jo saatu hallintaan”, sanoo professori Timothy Hallett tiedotteessa.

Raporttien taustalla ovat Maailman terveysjärjestö sekä muun muassa brittiläinen huippuyliopisto Imperial College London, jotka ovat mallintaneet koronaviruksen vaikutuksia yleisiin tauteihin matalan tulotason ja keskitulotason maissa.

Tutkijat muistuttavat, että koronavirus kuormittaa terveyspalveluita jo tautitapausten vuoksi, mutta se myös vähentää ehkäisevää terveystyötä sekä häiritsee lääketoimituksia.

Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tapahtuu noin 90 prosenttia maailman malariakuolemista, joita oli vuonna 2018 noin 380 000. Taudin ehkäisyssä on edistytty, sillä ihmisille jaetaan nykyisin hyönteismyrkyillä käsiteltyjä hyttysverkkoja, joita oli tarkoitus jakaa tänäkin vuonna.

Mikäli koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien vuoksi jakaminen keskeytetään, myöhemmin voidaan nähdä lisää malariakuolemia, tutkijat ennustavat.

”Verkot, jotka aiottiin jakaa tänä vuonna, pitää jakaa ennen kuin korona ylikuormittaa terveysjärjestelmät. Näin voidaan estää se, että yhteisöjen pitää selvitä useista terveyshätätiloista yhtä aikaa”, sanoo tohtori Thomas Churcher Imperial Collegesta.

Tuberkuloosikuolemat taas saattavat kasvaa, koska diagnooseja ei välttämättä tehdä ajoissa eikä tapauksia hoideta. Hivin kohdalla taas pelätään lääkkeiden toimitusvaikeuksia, mikä vaikuttaisi myös kuolleisuuteen.

Jos joillakin alueilla esiintyy kaikkea kolmea tautia, vaikutukset voivat olla yhtä suuret kuin itse viruksenkin, tutkijat varoittavat.

”Häiriöt voivat lisätä merkittävästi koronavirustaakkaa ja viedä hallintapyrkimyksiä taaksepäin vuosien ajaksi. Tärkeä osa koronavirusepidemian kokonaisvaikutusten minimointia monissa olosuhteissa on pitää yllä tärkeimmät hiv-, tuberkuloosi- ja malariaohjelmat, joista niin moni ihminen on riippuvainen”, Hallett sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia