Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”
Bangladeshin rohingyapakolaisten leiriltä Cox’s Bazarista on löytynyt ensimmäinen vahvistettu koronavirustartunta. Leirialueella elää yli 855 000 pakolaista, mutta tehohoitopaikkoja ei vielä ole.
Mobina Khatun on yksi YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin rohingyavapaaehtoisista, jotka ovat levittäneet tietoa koronaviruksesta ja sen ehkäisystä. Kuva: Pappu Mia / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.
Myanmarista paenneita rohingyoja majoittavalla pakolaisleirialueella Bangladeshin Cox’s Bazarissa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Lisäksi on todettu yksi tartunta leirialueen ulkopuolella.
Avustusjärjestöt ovat huolissaan, sillä Cox’s Bazarissa sijaitsevaa Kutupalongin leirialuetta pidetään maailman suurimpana pakolaisleirinä. Siellä asuu yli 855 000 etnisen rohingya-ryhmän jäsentä. He ovat paenneet etnisiä puhdistuksia Myanmarista pääosin elokuun 2017 jälkeen.
”Nyt kun virus on tullut maailman suurimmalle pakolaisasutusalueelle, on hyvin mahdollista, että tuhansia ihmisiä kuolee. Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestön vanhempi vaikuttamistyön johtaja Athena Rayburn tiedotteessa.
Bangladeshissa aloitettiin eristystoimet maaliskuun lopulla koronaviruksen vuoksi. Esimerkiksi liikenne Cox's Bazariin ja sieltä pois on ollut kiellettyä huhtikuun alusta alkaen. Pakolaisleirialueella on saanut tehdä välttämätöntä hätäaputyötä.
Viranomaiset ja avustusjärjestöt ovat yrittäneet ehkäistä tartuntoja muun muassa kouluttamalla terveystyöntekijöitä, jakamalla ohjeita sekä vettä ja saippuaa.
Leirialueen terveyspalvelut ovat kuitenkin ylikuormitetut eikä välineitä, tiloja tai henkilökuntaa ole riittävästi tapausten hoitamiseksi, varoittaa avustusjärjestö IRC:n maajohtaja Manish Agrawal.
”Väestö jakaa vesi- ja hygieniapalvelut, kuten vessat, peseytymispaikat ja vesipisteet, mikä johtaa pitkiin jonoihin ja väistämättömiin epähygieenisiin oloisin. Saippuaa, vettä ja tilaa ei ole, jotta he voisivat seurata ohjeita ja suojautua taudilta. Myös ruuanjakopaikat ja torit ovat liian ahtaita, mikä tekee turvavälien pitämisestä suuren haasteen”, hän sanoo tiedotteessa.
Väentiheys leirialueella on noin 40 000–70 000 neliökilometrillä. Agrawal muistuttaa, että se on ainakin 1,6 kertaa enemmän kuin esimerkiksi Diamond Princess -risteilyaluksella, jolla tartunnat levisivät valtavaa vauhtia.
Riskejä pahentaa se, että yli 30 000 leirin asukasta on yli 60-vuotiaita ja monilla on terveysongelmia jo valmiiksi. Bangladeshin viranomaisten asettamien netti- ja kännykkärajoitusten vuoksi tietoa on vaikea saada. Myöskään tehohoitopaikkoja ei vielä ole.
Yhteensä Bangladeshissa on todettu lähes 19 000 koronavirustartuntaa. Tartuntojen hoitaminen on vaikeaa, sillä 160 miljoonan ihmisen maassa arvioidaan olevan vain 2 000 hengityskonetta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia