Kritiikki poliisiväkivaltaa vastaan kasvaa myös Keniassa – Poliisin epäillään tappaneen 15 ihmistä koronaeristyksen aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kritiikki poliisiväkivaltaa vastaan kasvaa myös Keniassa – Poliisin epäillään tappaneen 15 ihmistä koronaeristyksen aikana

Kenian poliisi on valvonut kovin ottein koronaeristyksen noudattamista. Pahimmillaan jotkut toimenpiteet vain pahentavat viruksen leviämistä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa.

Maskein suojautuneet ihmiset istuvat pienen välimatkan päässä toisistaan edessään vihannes- tai lehtikasoja.

Torimyyjät pitivät turvavälit Keniassa huhtikuussa 2020. Kuva: Sambrian Mbaabu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Poliisin Yhdysvalloissa murhaaman George Floydin tapaus on nostattanut protesteja ympäri maailman. Myös Keniassa marssittiin eilen poliisin väkivaltaa vastaan Matharen slummissa Nairobissa.

Tarkoituksena oli sekä osoittaa tukea kansainväliselle liikkeelle että nostaa esiin poliisin väkivalta koronapandemian aikana Keniassa.

Kenian riippumaton poliisin valvontaelin kertoi viime viikolla, että poliisi on tappanut maaliskuun 27. päivänä alkaneen koronaeristyksen aikana 15 ihmistä. 31 on loukkaantunut, kertoo brittilehti The Guardian.

Valituksia on jätetty 87, ja ne ovat käsitelleet myös häirintää, hyökkäyksiä, ryöstöjä, epäinhimillistä kohtelua ja seksuaalista väkivaltaa.

Ongelma on vanha: esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on raportoinut useaan otteeseen poliisien tekemistä tapoista jo aiempina vuosina.

Keniassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto auringonlaskusta auringonnousuun. Julkisilla paikoilla on käytettävä hengityssuojainta. Koulut on suljettu.

HRW kertoi jo huhtikuussa, että pelkästään ulkonaliikkumiskiellon kymmenen ensimmäisen päivänä aikana poliisi tappoi ainakin kuusi ihmistä. Ihmisiä on ammuttu toreilla ja töistä palatessa ilman syytä sekä jopa jo ennen päivittäisen ulkonaliikkumiskiellon alkua. Poliisi on myös murtautunut koteihin ja kauppoihin ja kiristänyt rahaa ja ryöstellyt ruokaa.

Erityistä järkytystä on herättänyt 13-vuotiaan Yassin Hussein Moyon ampuminen vatsaan. Tämä menehtyi vammoihinsa. Pojan isä on kertonut, että poika seisoi kotinsa parvekkeella. Uutiskanava Al-Jazeera kertoi tällä viikolla, että tapauksesta ollaan nostamassa syyte poliisia vastaan.

Presidentti Uhuru Kenyatta on pahoitellut poliisin voimankäyttöä mutta ei ole ryhtynyt varsinaisiin konkreettisiin toimiin.

Viranomaisten toimet eivät myöskään ole omiaan ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. HRW:n mukaan Nairobissa on pidätetty ihmisiä kaduilla. Heitä on potkittu ja ruoskittu ja heitä on pidetty yhdessä, mikä vain lisää tartuntariskiä.

Myöskään valtion karanteenikeskukset eivät toimi hyvin. Lain mukaan maahan saapuvien on oltava kaksi viikkoa karanteenissa. Yleensä se on vietettävä hotellissa tai valtion karanteenikeskuksessa. Lisäksi karanteeniin on joutunut ihmisiä, joilla on ollut kontakteja matkustaneiden kanssa tai jopa niitä, jotka eivät ole noudattaneet ulkonaliikkumiskieltoa tai eivät ole käyttäneet hengityssuojaimia.

Karanteenikeskuksiin joutuneet ovat kertoneet, ettei keskuksissa ole riittävästi liinavaatteita, vettä, ruokaa tai puhdistautumisvälineitä. Henkilökunta ei ole käyttänyt suojavälineitä eikä testituloksia ole kerrottu asiakkaille, HRW kertoi toukokuussa.

Keniassa oli todettu keskiviikkoon mennessä 2 989 koronavirustartuntaa. 88 ihmistä on kuollut tautiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia