YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.

YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan Saudi-Arabian johtama liittouma on vähentänyt lasten tappamista Jemenissä. Kuva: Evan Schneider / UN Photo.

YK:n pääsihteeri António Guterres on joutunut jälleen kritiikin kohteeksi YK:n vuotuisen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälistan takia.

Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma ei ole maanantaina julkistetulla listalla, vaikka se syyllistyi viime vuonna 222 lapsen tappoon tai vammauttamiseen sekä neljään koulu- tai sairaalahyökkäyksen Jemenissä.

Sen sijaan Jemenin huthit, joilla oli 313 uhria, ja Jemenin hallitus, jolla oli 96 uhria, ovat listalla.

”On järkyttävää, että YK:n pääsihteeri ei ole käsitellyt maailman konfliktien osapuolia tasapuolisesti ja asianmukaisesti. On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tämä osoittaa, että YK:n pääsihteeri on jälleen asettanut politiikan lasten edelle sekä sallinut vaikutusvaltaisia ystäviä omaavien toimijoiden selvitä vakavista lapsen oikeuksien rikkomuksista ilman mitään rangaistuksen uhkaa”, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing tiedotteessa.

YK julkaisee vuosittain listan, jolla kerrotaan, mitkä maat tai muut osapuolet ovat syyllistyneet lasten tappamiseen, haavoittamiseen, hyväksikäyttöön, sieppauksiin, sotilaaksi värväämiseen, humanitaarisen avun estämiseen, sairaaloihin tai kouluihin hyökkäämiseen konfliktien yhteydessä. Tänä vuonna listalla on yli 60 osapuolta.

Listalle joutuminen ei välttämättä aiheuta varsinaisia toimenpiteitä, mutta sitä pidetään mainehaittana. Lisäksi sille joutuvat voivat joutua YK:n turvallisuusneuvoston sanktioiden kohteeksi. Listalta pois päästäkseen maan on allekirjoitettava ja toteutettava toimintasuunnitelmaa.

Saudi-Arabia poistettiin listalta vuonna 2016. YK:n tuolloinen pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi syyksi maan painostuksen. Vuosina 2017–2019 Saudi-Arabia oli jälleen listalla, joskin parannuksia tehneiden maiden joukossa.

Guterresin mukaan nyt Saudi-Arabia on otettu pois, koska se on vähentänyt lasten tappamista ja vammauttamista ja koska se on yrittänyt suojella lapsia. Maa on kuitenkin vuodena jan tarkkailussa.

YK:n edustaja on kiistänyt painostuksen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Selitykset eivät vakuuta järjestöjä.

”Pääsihteeri on aiheuttanut häpeää YK:lle poistamalla saudijohtoisen liittouman häpeälistalta, vaikka se jatkaa lasten tappamista ja vammauttamista Jemenissä”, sanoo Human Rights Watchin lasten oikeuksien johtaja Jo Becker tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset ja HRW ovat kritisoineet, että listalta on jätetty pois myös muita lapsen oikeuksia rikkovia osapuolia, kuten Afganistanissa, Myanmarissa, Syyriassa, miehitetyllä Palestiinalaisalueella sekä Ukrainassa toimivia joukkoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia