Uutiset Suomen kehityspolitiikka
Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa
Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Suomi on lisäämässä ensi vuonna kehitysyhteistyömäärärahojaan. Kuva: Cha già José / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.
Valtiovarainministeriön tänään julkaistussa budjettiesityksessä esitetään kehitysyhteistyörahoitukseen noin 25 miljoonan euron korotusta tähän vuoteen verrattuna.
Yhteensä varsinaiseen kehitysyhteistyöhön ohjattaisiin esityksen mukaan vajaat 711 miljoonaa euroa.
Lisärahoja tämänhetkiseen talousarvioon verrattuna olisi tulossa esimerkiksi humanitaariseen apuun, johon aiotaan suunnata yli 12 miljoonaa euroa lisää.
Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio kiittää ehdotusta.
”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu. Pienenä ja vientivetoisena taloutena olemme erittäin riippuvaisia kansainvälisestä tilanteesta ja koko maailman onnistumisesta koronapandemian hallinnassa. --- Hienoa, että Suomi näyttää esimerkkiä globaalista vastuunkannosta vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta”, hän sanoo Fingon tiedotteessa.
Myös kehitysyhteistyötä tekeville kansalaisjärjestöille on esityksen mukaan luvassa noin viiden prosentin korotus rahoitukseen.
”Järjestöt tekevät laadukasta ja pitkäjänteistä työtä muun muassa köyhyyden vähentämiseksi sekä terveyden, koulutuksen ja tasa-arvon edistämiseksi. --- Kehitysyhteistyön määrärahojen korottaminen parantaa mahdollisuuksiamme tukea maailman heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä”, Tenhio sanoo.
Suomi on muiden vauraiden maiden tavoin sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyörahoituksensa 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Tänä vuonna osuus on noin 0,45 prosenttia, ensi vuonna 0,51 prosenttia. Esimerkiksi Tanska, Norja ja Ruotsi ovat saavuttaneet tavoitteen.
Talousarvioesityksen käsittely jatkuu hallituksen budjettineuvotteluilla. Hallituksen talousarvioesitys on määrä julkaista lokakuussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia