Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys
Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio
Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeen. Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0.
Egyptin viranomaiset ovat asettaneet viime huhtikuusta alkaen syytteeseen useita naispuolisia sosiaalisen media vaikuttajia ja antaneet heille jopa vankeustuomioita ”yleisen moraalin” ja ”perhearvojen heikentämisen” perusteella.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan pidätettyjä on ainakin 15. Heistä osa on miehiä, jotka ovat auttaneet sosiaalisessa mediassa toimivia naisia.
Usein pidätyksen perusteena on ollut ”säädytön” some-video, vaikka suurimmassa osassa naiset ovat olleet täysissä pukeissa.
Ensimmäinen pidätetyistä oli 20-vuotias yliopisto-opiskelija ja sosiaalisen median vaikuttaja Hanim Hossain, jolla on satoja tuhansia TikTok- ja Instagram-seuraajia.
Syyte perustui pääosin TikTok-videoon, jolla Hossain kertoo naisille mahdollisuuksista ansaita rahaa ja saada seuraajia Likee-videoidenjakoalustan avulla.
Hän sai syytteen perhearvojen ja -periaatteiden heikentämisestä. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta ja noin 16 000 euron sakot. Jutussa oli myös muita syytettyjä.
Toisessa tapauksessa 17-vuotias tyttö julkaisi videon, jossa kertoi tulleensa pahoinpidellyksi ja raiskatuksi. Video johti rikostutkintaan, mutta myös uhria itseään epäillään moraalirikoksesta.
”Nämä sarjapidätykset lähettävät hyytävän viestin naisten oikeuksien tilasta Egyptissä. Sen sijaan, että puututtaisiin syvään juurtuneeseen kotiväkivaltaan, seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan, Egyptin viranomaisten tarkoituksena näyttää olevan vain vahvistaa yhteiskunnallista syrjintää vainoamalla naisia ja tyttöjä sillä perusteella, miltä he näyttävät sosiaalisessa mediassa tai mitä he sanovat”, kritisoi HRW:n naisten oikeuksien vanhempi tutkija Rothna Begum tiedotteessa.
Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta.
HRW:n mukaan nyt nostetut syytteet ovat ilmeisesti ensimmäisiä vuoden 2018 kyberrikoslakiin perustuvia moraalisyytteitä. Syytteistä monet ovat saaneet alkunsa sen jälkeen, kun sosiaalisen median käyttäjät ovat valittaneet videoista syyttäjän Facebook-sivuilla.
Pidätyksiä on tehty myös sen jälkeen, kun yleisen syyttäjän virasto julkaisi lausunnon, jonka mukaan ”pahat voimat” käyttävät ”uutta virtuaalista elektronista tilaa” ”tuhotaksemme yhteiskuntamme, hajottaakseen sen arvot ja periaatteet ja varastaakseen sen viattomuuden”.
Osittain kyse näyttää olevan myös siitä, että naiset ovat olleet suosittuja sosiaalisessa mediassa ja he ovat pystyneet elättämään itse itsensä esimerkiksi TikTokin avulla, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Järjestöt vaativat Egyptiä perumaan syytteet ja vapauttamaan syytetyt.
”On myös korjattava tai kumottava kaikki lait, jotka rajoittavat kehollista itsenäisyyttä, oikeutta yksityisyyteen ja ilmaisunvapautta ’moraalisuuden’ tai ’säädyllisyyden’ perusteella. Naisten kriminalisointi näiden oikeuksien harjoittamisen perusteella ei vain riko kansainvälistä lakia vaan myös syventää epätasa-arvon ja naisiin kohdistuvan väkivallan kulttuuria”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vt. johtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia