Yhdysvallat asetti kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjälle sanktioita – ”Olen sanaton”, tviittasi YK-asiantuntija | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat asetti kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjälle sanktioita – ”Olen sanaton”, tviittasi YK-asiantuntija

Presidentti Trump ilmoitti kesäkuussa, että hallinto voi asettaa taloudellisia sanktioita ja matkustuskieltoja kansainvälisen rikostuomioistuimen henkilökunnalle. Nyt mustalle listalle ovat joutuneet pääsyyttäjä Fatou Bensouda sekä toinen korkea tuomioistuimen viranomainen.

Nainen puolilähikuvassa istumassa pöydän takana.

Gambian entinen oikeusministeri Fatou Bensouda on toiminut ICC:n pääsyyttäjänä vuodesta 2012 alkaen. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Yhdysvallat on ilmoittanut asettavansa sanktioita kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjää Fatou Bensoudaa sekä sen toista tärkeää viranomaista, syyttäjän lainkäyttöosaston johtajaa Phakiso Mochochokoa vastaan. Ulkoministeri Mike Pompeo kertoi asiasta eilen keskiviikkona.

Pompeo syytti ICC:tä ”laittomista yrityksistä asettaa amerikkalaiset toimivaltansa alle” ja kutsui tuomioistuinta ”täysin rikkinäiseksi ja korruptoituneeksi instituutioksi”.'

Pompeo sanoi, että Bensoudaan ja Mochochokoon kohdistuvien sanktioiden lisäksi Yhdysvaltain ulkoministeriö on rajoittanut viisumien myöntämistä ICC:n tutkintapyrkimyksissä mukana oleville ”tietyille yksilöille” ja varoitti, että myös Bensoudaa ja Mochochokoa auttavat henkilöt voivat joutua sanktioiden kohteeksi.

Sanktiot perustuvat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kesäkuussa antamaan määräykseen, jossa julistettiin hätätila ja määrättiin, että ICC:n henkilökunnan varoja voidaan jäädyttää ja heille voidaan asettaa matkustusrajoituksia. Määräystä paheksuivat niin YK, EU, ihmisoikeusjärjestöt kuin monet ICC:n jäsenmaatkin.

ICC on vuonna 2002 perustettu tuomioistuin, joka tutkii kaikkein vakavimpia rikoksia: kansanmurhia, sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Sillä on 123 jäsenmaata, mutta Yhdysvallat, joka pitää tuomioistuinta poliittisena, ei ole sen jäsen.

ICC kuitenkin aloitti maaliskuussa tutkinnan Yhdysvaltain joukkojen mahdollisista sotarikoksista Afganistanissa, mitä Yhdysvallat ei hyväksy. Tutkinta kuuluu ICC:n toimivaltaan, koska Afganistan on tuomioistuimen jäsen.

Sanktiot Bensoudaa ja Mochochokoa vastaan herättivät tuoreeltaan pahennusta. YK:n pääsihteeri António Guterres kertoi eilen edustajansa välityksellä ”panneensa asian huolestuneena merkille” ja YK:n seuraavan tilannetta.

”Olen sanaton. Sanktioita ICC:N syyttäjää vastaan??”, tviittasi myös YK:n ihmisoikeusasiantuntija ja erityisraportoija Agnes Callamard.

Speechless right now. I am. Sanctions against the Prosecutor of the ICC?? https://t.co/A0fY5dCu1s

— Agnes Callamard (@AgnesCallamard) September 2, 2020

Human Rights Watchin kansainvälisen oikeuden johtaja Richard Dicker puolestaan kutsui Trumpin hallinnon sanktioiden käyttöä ”perverssiksi.”

”Se, että hallinto polkaisee pystyyn kansallisen hätätilan rangaistakseen sotarikosten syyttäjiä, osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä uhreista”, hän sanoi tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia