Lapsikuolleisuus laski viime vuonna ennätysalas – Korona uhkaa kääntää hyvän kehityksen
Miljoonia lapsia on pelastettu viime vuosikymmeninä muun muassa turvallisempien synnytysten ja rokottamisen avulla. Koronan takia terveyspalveluissa on kuitenkin häiriöitä, mikä voi maksaa monien lasten hengen, pelkäävät Unicef ja WHO.
Muun muassa rokottamisen lisääntyminen on vähentänyt lapsikuolleisuutta. Kuva Nepalista. Kuva: Public Services International / CC BY-NC 2.0 DEED.
Lapsikuolleisuus on pudonnut lähes 60 prosenttia viimeisten 30 vuoden aikana. Viime vuonna alle 5-vuotiaita lapsia kuoli noin 5,2 miljoonaa, kun vielä vuonna 1990 määrä oli noin 12,5 miljoonaa, kertovat YK:n lastenjärjestö Unicef ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tänään ilmestyneessä raportissaan.
”Paljon on tehty oikein ja eri toimijoiden viisasta osaamista hyödynnetty, jotta tämä menestystarina on toteutunut. Lasten hyvinvointi on osattu nähdä kulmakivenä kestäviä yhteiskuntia rakennettaessa”, sanoo Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.
Noin puolet alle 5-vuotiaiden lasten kuolemista tapahtuu vain viidessä maassa: Etiopiassa, Intiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Nigeriassa ja Pakistanissa.
Lasten suurimpia kuolinsyitä ovat olleet ennenaikaiset synnytykset, synnytyskomplikaatiot, alhainen syntymäpaino, infektiot, keuhkokuume, ripuli, malaria ja rokottamattomuus.
Näihin syihin puuttumalla on onnistuttu pelastamaan miljoonia lapsia viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana, raportissa kerrotaan.
Nyt järjestöt kuitenkin pelkäävät, että koronaviruskriisin aiheuttamat häiriöt terveys-, lapsi- ja perhepalveluissa voivat lisätä alle 5-vuotiaiden kuolleisuutta jopa miljoonilla.
Unicefin kesällä 77 maassa tekemän tutkimuksen mukaan lähes 70 prosentissa maista oli häiriöitä lasten terveystarkastuksissa ja rokotuksissa. Noin 60 prosentissa maista oli häiriöitä äitiysneuvoloissa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n 105 maassa tekemä tutkimus puolestaan osoitti, että 52 prosentissa maista muun muassa aliravitsemuksen hoito kärsi.
Taustalla ovat muun muassa julkisen liikenteen ja palveluiden rajoitukset, henkilökunnan väheneminen sekä pelko tartunnasta. Esimerkiksi Afganistanissa terveysministeriö kertoi terveyskeskuskäyntien pudonneen dramaattisesti perheiden pelätessä tartuntaa.
YK arvioi jo huhtikuussa, että koronavirus voi kumota viimeisten 2–3 vuoden aikana saavutetun edistyksen lapsikuolleisuuden vähentämisessä.
Unicef vaatii äitiysterveys- ja neuvolapalveluiden nopeaa elvytystä sekä sen varmistamista, että naisilla on mahdollisuus saada koulutettu terveydenhuollon ammattilainen avustamaan synnytyksissä.
”Emme saa antaa koronan muuttaa tätä kehityksen suuntaa. Päinvastoin, nyt on osattava hyödyntää kaikkea sitä tietotaitoa, jota meillä on, ja panostaa entistä vahvempaan terveydenhuoltoon ja resilienssiin”, sanoo myös WHO:n pääjohtaja tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia