Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Unkarin parlamentti nuiji keväällä läpi lain, jonka mukaan sukupuoli on pysyvä ominaisuus eikä nimeäkään voi enää vaihtaa. Transvanilla-järjestössä toimiva Tina Kolos Orbán toivoo kansainvälistä tukea mutta muistuttaa, että paras tapa edistää transsukupuolisten oikeuksia on tukea oman maan transihmisiä – myös Suomessa.
Tina Kolos Orbán on yksi unkarilaisen Transvanilla-järjestön varapuheenjohtajista. Transvanilla pyrkii edistämään transsukupuolisten asemaa, mutta se on vaikeaa, sillä keskusteluyhteyttä päättäjiin ei käytännössä ole. Kuva: Tina Kolos Orbánin arkisto.
Vielä 2000-luvun alussa transsukupuolisten asiat olivat Unkarissa suhteellisen hyvin.
Maassa ei ollut virallista translakia, mutta vuonna 2003 hallitus antoi diagnoosin saaneiden ihmisten hakea henkilöllisyystodistusta, johon sai muuttaa nimeä ja syntymässä saatua sukupuolimerkintää. Myös sukupuolenkorjaushoitoihin pääsi suhteellisen vaivattomasti.
”Se oli hieno alku ja todennäköisesti myös syy siihen, ettei Unkarissa ollut kehittynyt varsinaista transliikettä”, muistelee pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti, Transvanilla-järjestön varapuheenjohtaja ja projektipäällikkö Tina Kolos Orbán.
Nyt tilanne on toinen. Konservatiiviset arvot ovat vallanneet Unkarissa viime vuosina alaa. Vuodesta 2010 Unkaria on johtanut pääministeri Viktor Orbánin hallitus, joka on heikentänyt oikeuslaitoksen riippumattomuutta, median ja kansalaisjärjestöjen toimintavapautta ja taannut Orbánille tilapäisesti lähes rajattoman vallan koronaviruspandemian vuoksi.
Viime keväänä demokratiajärjestö Freedom House pudotti Unkarin pois demokraattisten maiden listauksestaan.
Demokratia- ja ihmisoikeustilanteen heikkeneminen heijastuu myös transyhteisöön. Viimeisten runsaan kolmen vuoden aikana transsukupuolisille ei ole enää käytännössä myönnetty uusia henkilöllisyystodistuksia. Viime keväänä käytäntö virallistettiin, kun parlamentti nuiji toukokuussa läpi lain, joka kieltää mahdollisuuden muuttaa nimeä tai sukupuolimerkintää henkilöllisyystodistuksessa.
Lainsäätäjien mukaan sukupuoli määräytyy syntymähetkellä eikä sitä voi enää muuttaa edes paperilla.
Se vie monelta transsukupuoliselta toivon kokonaan. Tina Kolos Orbánin mukaan uusi laki on vaikuttanut etenkin transnuoriin, jotka ovat odottaneet täysi-ikäisyyttä voidakseen käynnistää sukupuolenkorjausprosessin.
”Heidän haaveensa ja oikeastaan koko elämänsä on viety heiltä. Vanhemmat ja he itse ovat kertoneet meille, miten murtuneita he ovat ja miten vaikea heidän on selvitä tilanteesta”, hän kertoo Skype-haastattelussa.
Lakimuutos aiheuttaa myös käytännön ongelmia.
”Nuorten lisäksi uusi laki vaikuttaa etenkin niihin, jotka ovat jo ehtineet aloittaa hoidot ja hakea uutta henkilöllisyystodistusta. Heidän ulkonäkönsä on nyt muuttunut eikä täsmää enää henkilöllisyystodistukseen”, Orbán selittää.
Koska Unkarissa kysytään henkilöllisyystodistusta jatkuvasti, moni transsukupuolinen joutuu ikään kuin paljastamaan identiteettinsä joka päivä ja altistuu samalla paitsi käytännön sekaannuksille, myös syrjinnälle.
Transsukupuoliset pysyvät näkymättömissä
Orbán on itse ei-binaarinen, mikä tarkoittaa, ettei hän koe olevansa erityisesti mies tai nainen. Hän on nähnyt Unkarin transsukupuolisten liikkeen syntymisen alusta alkaen.
Orbán alkoi vuonna 2004 ylläpitää transsukupuolisten infosivustoa, kun hänen kumppaninsa kävi läpi sukupuolenkorjausprosessia. Pian hän oli mukana myös transihmisten nettifoorumissa, jonne rekisteröityi yllättävän paljon osallistujia.
”Pohdimme keskenämme, että näiden on oltava tekaistuja profiileja – Unkarissa ei voi olla näin montaa transihmistä”, Orbán naurahtaa.
Yhteisö ryhtyi järjestämään myös fyysisiä tapaamisia, joissa riitti osanottajia. Vuonna 2011 perustettiin Transvanilla, joka on Unkarin ainoa rekisteröity transjärjestö.
Se järjestää tapahtumia, tarjoaa transihmisille psykologista, psykososiaalista ja juridista tukea, seuraa syrjintää ja väkivaltaa ja tekee vaikuttamistyötä sekä tutkimusta.
Tarvetta on: Unkarin transihmisiä syrjitään työelämässä ja arjessa. Äärioikeisto on hyökännyt Pride-tapahtumiin. Etenkin transnaisille huudellaan kaduilla.
”Ne, joille se on mahdollista, pysyvät yleensä näkymättömissä. Vaikeinta on niillä, jotka ovat näkyvästi transsukupuolisia”, Orbán kuvailee.
Tilanne alkoi Orbánin mukaan muuttua huonompaan suuntaan jo ennen nykyhallituksen aikaa muun muassa terveyspalveluiden leikkausten takia. Fyysinen sukupuolenkorjausprosessi on Unkarissa kyllä edelleen mahdollinen, mutta käytännöt ovat sekavia ja viime vuosina hoidot ovat siirtyneet yhä enemmän yksityisille klinikoille. Lakimuutoksen vaikutukset ovat vielä epäselvät.
”Gender-ideologia” jyllää
Unkarin transsukupuolisten tilanne ei ole maailman mittakaavassa mitenkään poikkeuksellinen. Esimerkiksi Suomessa juridista sukupuolta saa kyllä muuttaa, mutta se edellyttää sterilisaatiota tai lisääntymiskyvyttömyyden osoittamista sekä pitkää lääketieteellistä prosessia.
Myös kansainvälinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvojärjestö ILGA julkaisi hiljattain raportin, jonka mukaan kaikkialla maailmassa on tapahtunut taantumista tai vähintäänkin edistyksen pysähtymistä siinä, kuinka helposti juridista sukupuolta voi muuttaa.
Yksi syy saattaa olla se, että 2010-luvulla etenkin Euroopassa jalansijaa ovat saaneet konservatiiviset oikeistoliikkeet, jotka kannattavat ”perhearvoja” ja vastustavat esimerkiksi aborttia sekä myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.
Liikkeen taustalla on muun muassa oikeistolaisia ja kristillisiä toimijoita. Sen retoriikkaan kuuluu korostaa, että on biologinen totuus, että sukupuolia on vain kaksi. Muita käsityksiä se kutsuu ”gender-ideologiaksi”. Tätä retoriikkaa on käytetty myös Unkarissa.
”Se on argumentti, joka on helppo myydä useimmissa yhteiskunnissa. Mutta silloin ei ajatella transihmisiä. Meille ei annettu mahdollisuutta kertoa, mitä tarkoittaa, kun transihmisillä ei ole henkilöllisyystodistusta, joka heijastaa heidän sukupuoltaan”, Orbán sanoo.
Transfobisuus ei silti ole vain ääriliikkeiden piirre, vaan Unkarissa myös niin sanottu tavallinen kansa suhtautuu transsukupuolisiin nuivasti. Esimerkiksi Eurobarometri-kyselytutkimuksessa on selvinnyt, että vain 16 prosenttia unkarilaisista sallisi transsukupuolisille näiden identiteetin mukaisen henkilöllisyystodistuksen. Koko EU:n alueella osuus on 59 prosenttia.
Tukea oman maan transihmisille
Orbán on välillä turhautunut tilanteeseen. Muutoksia on vaikea saada aikaan, koska Transvanillalla ei käytännössä ole keskusteluyhteyttä päättäjiin. Toisaalta hän uskoo edelleen, että asioita voi muuttaa. Uudesta laista on myös valitettu perustuslakituomioistuimeen.
Myönteistäkin kehitystä on sitä paitsi tapahtunut: lakimuutos nosti transsukupuolisten oikeudet ainakin näkyviin ja moni tuo identiteettinsä nyt avoimesti esiin.
Orbán toivoo, että Unkarista jo pitkään huolissaan ollut EU puuttuisi maan tilanteeseen tiukemmin – ei vain transsukupuolisten syrjinnän takia vaan myös koko demokratiakehityksen rapautumisen vuoksi.
Voivatko tavalliset EU-kansalaiset sitten tehdä jotakin transsukupuolisten aseman parantamiseksi Unkarissa? Orbánin mukaan kyllä, mutta tärkein ratkaisu on lähempänä kuin luulisi.
”Kansainvälinen tuki on tärkeää ja ihmiset voivat esimerkiksi lahjoittaa meille rahaa ja allekirjoittaa vetoomuksia. Tärkeintä on kuitenkin katsoa ympärilleen ja tukea transihmisiä paikallisesti. Suomessa on paljon tehtävää transoikeuksien edistämiseksi. Mitä useammalla maalla on hyvä lainsäädäntö ja mitä oikeudenmukaisemmin heitä kohdellaan, sitä parempi tilanne on muuallakin.”
Täsmennys 19.10.2020. Sukupuolen juridinen muutos edellyttää Suomessa sterilisaatiota tai lisääntymiskyvyttömyyden osoittamista. Alun perin lisääntymiskyvyttömyyden osoittamista ei mainittu artikkelissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia