Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Vain runsaat 15 000 pakolaista on tänä vuonna sijoitettu uuteen kotimaahan. Tarvetta olisi 1,4 miljoonalla.
Pakolaisten uudelleensijoittaminen on vähentynyt koronaviruspandemian aikana. Kuvassa pakolaisuutta kuvaava seinämaalaus Marylandissa Yhdysvalloissa. Kuva: Elvert Barnes / CC BY-SA 2.0.
Pakolaisia on uudelleensijoitettu tänä vuonna uusiin kotimaihin ennätysvähän, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR).
UNHCR:n viime viikolla julkaisemien tilastojen mukaan tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä vain 15 425 ihmistä oli uudelleensijoitettu. Viime vuonna samaan aikaan luku oli runsaat 50 000.
Paikkoja oli alun perinkin vähän, ja nyt koronavirus on heikentänyt tilannetta, sillä se on saanut osan maista jäädyttämään pakolaisohjelmiaan.
”Tämänhetkinen tahti tarkoittaa matalimpiin kuuluvaa tasoa lähes kahteen vuosikymmeneen. Tämä on isku pakolaisten suojelemiselle, mahdollisuudelle pelastaa henkiä sekä suojella eniten vaarassa olevia”, sanoo UNHCR:n suojelun apulaiskomissaari Gillian Triggs tiedotteessa.
Uudelleensijoituksella tarkoitetaan tilannetta, jossa kotimaansa ulkopuolelle paennut pakolainen pääsee pysyvästi uuteen maahan UNHCR:n välityksellä. Edellytyksenä on jatkuva kansainvälisen suojelun tarve. Esimerkiksi Suomi on luvannut ottaa tänä vuonna vastaan yhteensä 850 kiintiöpakolaista ja ensi vuonna 1 050.
Koronavirus on vaikuttanut muun muassa Libyan pakolaisiin. Heidän evakuoimisensa keskeytettiin maaliskuussa, ja siirrot palautettiin vasta lokakuun puolivälissä, UNHCR kertoo.
Yle kertoi lokakuussa, että korona on hidastanut kiintiöpakolaisten saapumista myös Suomeen.
UNHCR vaatii maita ottamaan tänä vuonna vastaan niin monta pakolaista kuin mahdollista, jotta kansainvälistä suojelua tarvitsevat eivät menettäisi paikkaansa ensi vuoden kiintiössä. Osa maista on soveltanut joustavampia käytäntöjä ja pyrkinyt edesauttamaan turvallista matkustamista, ja muiden maiden pitäisi tehdä samoin, se sanoo.
Ilman koronavirustakin vain murto-osa pakolaisista saisi uuden kotimaan. Maailmassa on 20,4 miljoonaa kotimaansa ulkopuolelle paennutta, joista noin 1,4 miljoonaa tarvitsisi UNHCR:n mukaan uudelleensijoitusta. Määrä jäi viime vuonnakin kuitenkin vain muutamaan prosenttiin.
Tänä vuonna uudelleenasutetuista suurimpia ryhmiä ovat olleet syyrialaiset ja kongolaiset. Muut ovat 47:stä eri maasta, kuten Irakista, Myanmarista ja Afganistanista. Kolme kymmenestä on kokenut kidutusta tai muuta väkivaltaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia