Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on huolissaan Tigrayn siviilien tilanteesta. Kuva: Laura Jarriel / UN Photo.
Marraskuun alussa alkanut konflikti on estänyt satojen tuhansien siviilien avunsaannin Etiopian Tigrayn alueella.
Turvattomuuden, liikkumisrajoitusten sekä viestintäyhteyksien katkaisemisen vuoksi humanitaarisen avun toimittaminen on muuttunut erittäin vaikeaksi, ja avustusjärjestöt pelkäävät etenkin aliravitsemuksen lisääntyvän.
Väkivaltaisuudet Pohjois-Etiopiassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion vapautusliikkeen ja maan keskushallinnon välillä käynnistyivät marraskuun alussa. Välit olivat kärjistyneet jo syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit hallituksen vastoin hallituksen määräyksiä. Etnisiä ristiriitoja on kuitenkin ollut jo pidempään.
Tigray kärsi jo valmiiksi kulkusirkkojen aiheuttamista satotuhoista, ja koronapandemia on pahentanut ruokapulaa.
Ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi alueella ruoka-apua. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan (pdf) konfliktin vuoksi suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun annoksiaan. Lisäksi ainakin 250 000 käteisavusta riippuvaista on jäänyt ilman tukea. Myös maassa elävien 96 000:n eritrealaispakolaisen tilanne on vaikea.
Rajoitukset ovat johtaneet muun muassa polttoainepulaan. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tiistaina, että alueen pakolaisleirien ruokavarat loppuvat viikossa ja vesi loppuu välittömästi, elleivät avustustyöntekijät saa vesipumppuihin polttoainetta.
YK:n lastenjärjestö Unicef on arvioinut, että Tigrayn alueella ainakin 2,3 miljoonaa lasta tarvitsee kiireellistä humanitaarista apua. Esimerkiksi aliravitsemuksen hoitoon tarvittavat välineet riittävät enää joulukuulle.
Samaan aikaan noin 40 000 tigraylaista on paennut Sudanin puolelle, ja lähiviikkoina heitä voi saapua jopa 200 000 lisää.
Viestintäyhteyksien katkaisun takia tarkkoja tietoja Tigraysta on vaikea saada. Alueelta on kantautunut tietoja muun muassa etnisten tigraylaisten pidätyksistä, tapoista ja muusta syrjinnästä, kertoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet tiistaina. Hän vaati konfliktin osapuolia suojelemaan siviilejä.
”Kummankin osapuolen aggressiivinen retoriikka Mekellen taistelussa on vaarallisen provokatiivinen ja voi asettaa jo valmiiksi haavoittuvaiset ja peloissaan olevat siviilit vakavaan vaaraan. Pelkään, että tällainen retoriikka voi johtaa uusiin kansainvälisen oikeuden loukkauksiin”, hän sanoi.
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed antoi alueen pääkaupungissa Mekellessä olevalle Tigrayn vapautusliikkeelle sunnuntaina 72 tuntia aikaa antautua. Mekellessä elää myös yli 500 000 siviiliä. Määräaika meni umpeen tänä aamuna, ja uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Etiopian armeija on uhannut aloittaa hyökkäyksen ”viimeisen vaiheen”.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia