YK-järjestö: Koronapandemia aiheuttamassa vähiten kehittyneisiin maihin pahimman talouskriisin vuosikymmeniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-järjestö: Koronapandemia aiheuttamassa vähiten kehittyneisiin maihin pahimman talouskriisin vuosikymmeniin

Maailman 47:n vähiten kehittyneen maan osuus maailman bruttokansantuotteesta on vain 1,3 prosenttia. Parhaiten kriisistä selviävät ne maat, jotka ovat onnistuneet investoimaan tuotantokapasiteettiinsa, sanoo YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö.

Maskein suojautuneita ihmisiä vihannestorilla.

Nuoria vapaaehtoisia torjumassa koronavirusta Etiopiassa elokuussa. Kuva: Nahom Tesfaye / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 32 miljoonaa ihmistä voi pudota äärimmäiseen köyhyyteen maailman vähiten kehittyneissä maissa koronaviruspandemian seurauksena, varoittaa YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö (UNCTAD).

Järjestö vaatii kansainvälistä yhteisöä investoimaan niin sanottuihin LDC-maihin ja tukemaan niitä enemmän koronasta selviämiseksi.

Maailman vähiten kehittyneiden maiden ryhmään eli LDC-maihin (least developed countries) kuuluu 47 maata, joista suurin osa Afrikassa. Niissä elää yli miljardi ihmistä, mutta niiden bruttokansantuote on vain 1,3 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta.

Maat ovat kärsineet muuta maailmaa vähemmän pandemiasta suoraan, mutta taloudelliset vaikutukset ovat vakavat, sillä niiden mahdollisuudet torjua kriisien vaikutuksia olivat jo ennestään heikot. Nyt ihmisten tulot ovat pudonneet, työpaikkoja on kadonnut ja talouden alijäämä kasvaa. Maiden edistys köyhyyden vähentämisessä sekä ravitsemuksen ja koulutuksen vahvistamisessa on kääntymässä taaksepäin, UNCTADin raportissa varoitetaan.

”Korona johtaa vähiten kehittyneet maat pahimpaan talouskriisiin 30 vuoteen. Niiden bruttokansantuote putoaa tänä vuonna 2,6 prosenttia”, sanoo UNCTADin pääsihteeri Mukhisa Kutyi YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Se tarkoittaa, että äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,9 dollarilla päivässä elävien osuus on nousemassa yli 35 prosenttiin.

UNCTADin mukaan parhaiten kriisistä selvitään vahvistamalla LDC-maiden tuotannollista kapasiteettia esimerkiksi luomalla työpaikkoja ja parantamalla infrastruktuuria.

Pandemian aikana esimerkiksi Senegal on ryhtynyt tuottamaan halpoja ja nopeita koronatekstipaketteja, Bangladesh ja Etiopia taas ovat käyttäneet vaatetehtaitaan suojavälineiden valmistamiseen. Useimmissa LDC-maissa tuotannon kehittäminen on kuitenkin ollut liian vähäistä, jotta ne voisivat torjua pandemian vaikutuksia.

Arviot koronaviruksen vaikutuksista köyhyyteen vaihtelevat. YK:n kehitysohjelma UNDP julkaisi viime viikolla arvion, jonka mukaan pahimmillaan koronaviruksen vaikutukset voivat sysätä yhteensä 207 miljoonaa ihmistä äärimmäiseen köyhyyteen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Silloin äärimmäisen köyhiä olisi vuonna 2030 yli miljardi. Toisaalta parhaimmillaan 146 miljoonaa ihmistä voi myös nousta köyhyydestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia