Alustava tutkinta Nigerian sotarikoksista valmistui: Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän mukaan sekä Boko Haram että turvallisuusjoukot syyllistyneet vakaviin rikkomuksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alustava tutkinta Nigerian sotarikoksista valmistui: Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän mukaan sekä Boko Haram että turvallisuusjoukot syyllistyneet vakaviin rikkomuksiin

Ääriliike Boko Haram ja Nigerian turvallisuusjoukot ovat syyllistyneet muun muassa murhiin, raiskauksiin, kidutukseen ja lasten värväämiseen taistelijoiksi, sanoo ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda. Hän vaatii, että tuomioistuin aloittaa rikoksista virallisen tutkinnan.

Nainen puolilähikuvassa istumassa pöydän takana.

Gambian entinen oikeusministeri Fatou Bensouda on toiminut ICC:n pääsyyttäjänä vuodesta 2012 alkaen. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjä Fatou Bensouda on saanut päätökseen vuosikymmenen kestäneen alustavan tutkinnan, joka koskee Nigerian ääriliike Boko Haramin maassa tekemiä julmuuksia.

Bensoudan mukaan on perusteltuja syitä uskoa, että niin Boko Haramin jäsenet kuin Nigerian turvallisuusjoukotkin ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Hän vaatii, että tapauksista aloitetaan varsinainen tutkinta.

Boko Haram on etenkin Nigerian koillisosissa toimiva ääriliike, jonka tavoitteena on syrjäyttää hallitus ja perustaa islamilainen valtio. Sen väkivallassa on kuollut kymmenen vuoden aikana kymmeniä tuhansia ihmisiä ja yli kaksi miljoonaa on joutunut pakenemaan. Erityisen tunnetuksi se on tullut koulutyttöjen sieppaamisesta.

Tutkinnan mukaan Boko Haramin jäsenet ovat syyllistyneet muun muassa murhiin, raiskauksiin, seksiorjien ottamiseen, orjuuttamiseen, kiduttamiseen ja lasten värväämiseen aseellisiin joukkoihin.

Suurin osa rikkomuksista on ei-valtiollisten toimijoiden tekemiä, mutta myös Nigerian armeijan turvallisuusjoukot ovat syyllistyneet esimerkiksi murhiin, raiskauksiin, kidutukseen ja lasten värväämiseen, Bensouda kertoi lausunnossaan perjantaina.

ICC aloitti alustavan tutkinnan jo vuonna 2010. Tutkinta kesti pitkään, koska syyttäjä halusi ensin antaa Nigerian viranomaisille mahdollisuuden tutkia teot itse ja asettaa syylliset oikeuden eteen, Bensouda kertoi. Tapauksia on kuitenkin tutkittu Nigeriassa vain vähän.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää tärkeänä alustavan tutkinnan valmistumista. Sen mukaan ICC:n jäsenvaltioiden on nyt varmistettava, että tuomioistuimella on riittävästi varoja ja että tutkinta aloitetaan pian. Bensouda mainitsi lausunnossaan, että syyttäjän toimisto kärsii resurssipulasta ja että se joutuu tekemään työtaakan vuoksi priorisointeja.

”Uhrit ovat odottaneet oikeutta jo vuosikymmenen. -- Lisäviivästykset vain turhauttavat uhreja ja voivat johtaa siihen, että todisteiden ja todistajanlausuntojen saaminen menetetään lopullisesti”, sanoi Amnestyn tutkimus- ja vaikuttamistoiminnan johtaja Netsanet Belay tiedotteessa.

Varsinaisen päätöksen virallisen tutkinnan aloittamisesta tekevät ICC:n tuomarit.

ICC on vuonna 2002 perustettu tuomioistuin, joka tutkii kaikkein vakavimpia rikoksia: kansanmurhia, sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Sillä on 123 jäsenmaata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia