Kolmannes maailman väestöstä ei ole ollut sosiaaliturvan piirissä pandemian aikana, arvioi avustusjärjestö Oxfam – Kuilu vauraiden ja köyhempien maiden välillä on ammottava
Rikkaat maat ovat pandemian aikana käyttäneet sosiaaliturvaan henkeä kohti noin 695 dollaria. Keskitulotason maissa määrä on vain 28 dollaria, käy ilmi Oxfamin selvityksestä.
Kehittyvien maiden sosiaaliturva ei ole kestänyt koronaviruspandemiaa. Kuva Madagaskarilta. Kuva: Henitsoa Rafalia / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.
Noin 2,7 miljardia ihmistä eli kolmannes maailman väestöstä ei ole ollut julkisesti rahoitetun sosiaaliturvan piirissä koronaviruspandemian aikana, arvioivat avustusjärjestö Oxfam ja yhdysvaltalainen konsultointitoimisto Development Pathways.
”Ihmiset ovat velkaantuneet, jättävät aterioita väliin ja myyvät omaisuuttaan. Siirtolaisten rahalähetykset ovat romahtaneet. Ellei toimiin ryhdytä nyt, köyhyydessä elävien määrä lisääntyy merkittävästi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin”, varoittaa Oxfamin kampanjajohtaja Ana Arendar tiedotteessa.
Arvio perustuu tietoon siitä, että ennen pandemiaa neljä miljardia ihmistä ei ollut sosiaaliturvan piirissä. Maailmanpankin mukaan pandemian aikana vain 1,3 miljardia heistä on tavoitettu. Jäljelle jäävät 2,7 miljardia eivät siis ole saaneet mitään. Niissäkin maissa, joissa sosiaaliturvaa on maksettu, kyse on ollut usein kertaluontoisista maksuista.
”Sadat miljoonat ihmiset ovat menettäneet työnsä ja tulonsa. Eristyksen aikana menetetyn työajan määrä pelkästään tämän vuoden toisella neljänneksellä vastasi 495:ää miljoonaa kokoaikaista työtä”, Arendar sanoi.
Oxfamin selvityksessä verrattiin 126:n matalan tulotason ja keskitulotason maan tilannetta 28 rikkaaseen maahan. Rikkaat maat ovat pandemian aikana käyttäneet sosiaaliturvaan henkeä kohti noin 695 dollaria (572 euroa). Keskitulotason maissa summa on vain 28 dollaria (23 euroa) ja joissakin köyhissä maissa jopa vain 4 dollaria (3,3 euroa).
83 prosenttia kaikesta siitä rahasta, joka pandemiasta selviytymiseen tänä vuonna on pumpattu, on mennyt 36 rikkaalle maalle, järjestö muistuttaa. 59 köyhää maata on käyttänyt 0,4 prosenttia.
Kehitysmaiden huonon sosiaaliturvajärjestelmän taustalla on vuosia jatkunut riittämätön investoiminen ja huono politiikka. Tilannetta voisi Oxfamin mukaan korjata paremmalla politiikalla ja tuella. Sen mukaan rikkaat maat eivät ole pandemian aikana lisänneet riittävästi tukeaan kehitysmaille.
”Rikkaiden maiden pitäisi lisätä apuaan ja valuuttavarantojaan ja perua kehitysmaiden velat niiden tukemiseksi”, Arendar sanoi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia