Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne
Saudi-Arabia päästi vankilasta tunnetun naisten oikeuksien aktivistin, mutta todellinen vapaus on vielä kaukana
”Siskoni ei ole vapaa. Taistelu jatkuu”, tviittasi sisarensa Loujain Al-Hathloulin vankilasta pääsystä kertonut Lina Al-Hathloul.
Loujain Al-Hathloulin pidätys ja tuomio ovat herättäneet laajaa kritiikkiä ympäri maailman. Kuva Washington DC:stä. Kuva: Freedom First / CC BY 2.0.
Saudiviranomaiset päästivät eilen vankilasta kansainvälisesti tunnetun naisten oikeuksien aktivistin Loujain Al-Hathloulin.
Asiasta kertoivat eilen ihmisoikeusjärjestöt sekä muun muassa Al-Hathloulin sisko Lina Al-Hathloul.
Päätöksestä on iloittu maailmalla, mutta sisar pyysi, ettei Al-Hathloulin vankilasta pääsystä käytettäisi sanaa free tai freed, eli vapaa tai vapautettu. Tämä ei saa matkustaa ja tällä on yhä ehdollinen rangaistus, jonka vuoksi viranomaiset voivat palauttaa hänet vankilaan milloin tahansa.
”Loujain on kotona, mutta hän ei ole vapaa. Taistelu ei ole ohi. En ole täysin tyytyväinen ilman muiden poliittisten vankien vapauttamista”, hän tviittasi eilen.
Thank you to each and every one of you who have been supporting us these 1001 days. 💜💜💜
— Lina Alhathloul لينا الهذلول (@LinaAlhathloul) February 10, 2021
Loujain is at home, but she is not free. The fight is not over.
I am not fully happy without the release of all political prisoners. #FreeLoujain #FreeThemAll #StandWithSaudiHeroes pic.twitter.com/82ywWSYUpl
Samaa mieltä on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
”Al-Hathloulia on kielletty matkustamasta ja uhattu lisävankeusajalla, jos hän ei pysy hiljaa. Hänen koettelemuksensa on edelleen räikeää oikeuden väärinkäyttöä”, sanoi järjestön Lähi-idän apulaisjohtaja Adam Coogle tiedotteessa.
Ihmisoikeusjärjestöt vaativat myös Saudi-Arabian muiden ihmisoikeuksien puolustamisesta tuomittujen vankien vapauttamista. Muun muassa useiden muiden naisten oikeuksien aktivistien uskotaan olevan yhä telkien takana.
Loujain Al-Hathloul pidätettiin useiden muiden naisten oikeuksien aktivistien tavoin keväällä 2018. Hän oli kampanjoinut etenkin naisten ajokieltoa sekä naisiin kohdistuvaa miespuolisten holhoojien järjestelmää vastaan. Pidätys tapahtui vain viikkoja ennen kuin naisten ajokielto Saudi-Arabiassa kumottiin.
Häntä pidettiin pitkiä aikoja eristyksissä ja kidutettiin muun muassa sähköshokeilla ja ruoskimalla. Viime syksynä hän oli kahden viikon ajan nälkälakossa.
Oikeudenkäyntiä lykättiin pitkään, mutta lopulta hänet asetettiin syytteeseen ”vakoilusta ulkomaisten osapuolten kanssa” sekä ”juonittelusta kuningaskuntaa vastaan”. Tekoihin sisältyi muun muassa tiedon välittämistä naisten oikeuksien tilanteesta ulkomailla oleville saudiaktivisteille ja diplomaateille sekä yritykset toimittaa mielenterveydellistä apua valtiolle ”vihamielisille” tahoille.
Viime joulukuussa hänet lopulta tuomittiin terrorismituomioistuimessa viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen. Tästä kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta oli ehdollista.
Hänen vankilasta pääsynsä syytä ei tiedetä, mutta diplomaattilähteiden mukaan Saudi-Arabia yrittää välttää potentiaalista kitkaa Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallinnon kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia