”Kaikkia ei voi panna vankilaan” – Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja uskoo yhä demokratialiikkeeseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Kaikkia ei voi panna vankilaan” – Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja uskoo yhä demokratialiikkeeseen

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja puhui tiistaina Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa. Hän toivoo EU:lta ja Suomelta lisää painostusta presidentti Aljaksandr Lukašenkaa kohtaan.

Maskilla suojautunut nainen puolilähikuvassa, etualalla mikrofoneja.

Valko-Venäjän demokraattisen opposition johtaja Svjatlana Tsihanouskaja Liettuassa tammikuussa. Kuva: J. Azanovo / Lithuanian Ministry of Foreign Affairs / CC BY-NC-ND 2.0.

Vielä vuosi sitten Svjatlana Tsihanouskaja olisi esitellyt itsensä äitinä ja vaimona, siinä se. Nyt tilanne on toinen.

”Esittelen itseni siten kuin kansa esittelee minut. Kansan valitsemana johtajana tai demokraattisen Valko-Venäjän johtajana”, hän vastasi tänään Ulkopoliittisen instituutin haastattelutilaisuudessa kysymykseen siitä, miten hänet pitäisi esitellä.

Suomessa parhaillaan vieraileva Tsihanouskaja edustaa Valko-Venäjän oppositiota, joka kampanjoi uusien vaalien puolesta ja vaatii diktaattorin ottein hallitsevan presidentti Aljaksandr Lukašenkan eroa.

Tsihanouskaja asettui ehdolle Valko-Venäjän viime elokuussa pidetyissä presidentinvaaleissa sen jälkeen, kun hänen ehdokkaaksi aikonut miehensä oli pantu vankilaan.

Valko-Venäjää 26 vuotta hallinnut Lukašenka voitti kuitenkin vaalit, ja Tsihanouskaja pakeni Liettuaan. Esimerkiksi EU ei ole tunnustanut vaalitulosta.

Valko-Venäjällä syntyi vaalien seurauksena protestiliike, joka vaati syksyllä 2020 laajoissa mielenosoituksissa uusia vaaleja ja Lukašenkan eroa. Seurauksena kymmeniä tuhansia ihmisiä on pidätetty ja mielenosoitukset tukahdutettu väkivalloin.

Lukašenkan vaalivoitto oli ennalta arvattavissa. Tsihanouskaja sanoi tiistaina uskovansa, että hänen itsensä sallittiin asettua ehdolle vaaleissa, koska Lukašenka halusi tehdä hänestä naurunalaisen eikä osannut odottaa, että ihmiset äänestäisivät tavallista kotirouvaa.

”Hän menetti yhteyden kansaan eikä tiennyt sen mielialaa. Hän elää pienessä maailmassaan, jossa hän on vahva johtaja. Hän teki paljon virheitä.”

Lukašenka on hallinnut Valko-Venäjää pian 27 vuotta, ja mielenosoituksia on nähty maassa ennenkin. Tsihanouskaja uskoo, että viime aikojen rajuja protesteja selittää paitsi kyllästyminen presidenttiin, myös koronavuosi, jonka aikana ihmiset ovat ymmärtäneet, etteivät he tarvitse Lukašenkaa presidentikseen vaan voivat elää ilman häntäkin.

”Uusi sukupolvi on myös voinut matkustella ja käyttää nettiä ja on nähnyt, miten ihmiset muualla elävät. He haluavat itselleen ja lapsilleen normaalin elämän.”

Lisää tukea ulkomailta

Tsihanouskaja kiertää nyt ympäri maailmaa vaatimassa painostusta Lukašenkan hallintoa kohtaan.

”Lukašenka ei ole meidän presidenttimme. Ainoa tie tilanteen ratkaisemiseen ovat uudet vaalit. Hän voi osallistua niihin, jos haluaa”, hän sanoi.

Tsihanouskajalla on vahva usko oppositioliikkeeseen, vaikka protestit ovat viime aikoina laantuneet.

”Kiinnostavaa on, että Lukašenka ajatteli, että jos kaikki poliittiset johtajat ovat vankilassa tai maanpaossa, vallankumous katoaa. Mutta tämä tapaus on erilainen. Nyt kaikki Valko-Venäjällä ovat johtajia ja tekevät jotain painostaakseen häntä. Vaikka minä katoaisin tai joutuisin vankilaan, vallankumous ei lopu. Ihmiset itse johtavat vallankumousta. Kaikkia ei voi panna vankilaan.”

Itse Tsihanouskaja ei kuitenkaan aio asettua ehdolle, vaikka uudet vaalit saataisiinkin aikaa.

EU on asettanut Lukašenkalle pakotteita. Tsihanouskaja toivoi haastattelussa EU-mailta silti lisää painetta Lukašenkaa kohtaan. Hän myönsi odottaneensa, että EU toimisi nopeammin ja painokkaammin, vaikka onkin kiitollinen unionin tuesta.

”Lukašenkaa pitää painostaa ja hänet pitää eristää taloudellisesti. Taloutemme on tilanteessa, jossa pyydämme jatkuvasti kaikkialta. Jos rahallinen tuki katkaistaan ja vaaditaan neuvotteluita, Lukašenkan täytyy jossain vaiheessa suostua. Hän ei selviä ilman rahaa.”

Myös Suomi voisi Tsihanouskajan mukaan toimia välittäjänä Valko-Venäjän tilanteessa, sillä Suomella on hyvä suhde Venäjään, jolla on vaikutusvaltaa Valko-Venäjän tilanteeseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia