Suomen tuettava afganistanilaista kansalaisyhteiskuntaa
Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry vaatii Suomen hallitusta etsimään aktiivisesti keinoja tukea afganistanilaista kansalaisyhteiskuntaa myös radikaalisti muuttuneessa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Afganistan on pitkään ollut Suomen kehitysyhteistyön tärkeimpiä kumppanimaita. Nyt kun kehitysyhteistyö on jouduttu keskeyttämään, tälle tuelle on etsittävä uusia väyliä.
Suomen tulee osana kansainvälistä yhteisöä osoittaa, että ulkomaailma välittää ja haluaa auttaa afganistanilaisia; että evakuoitujen ulkomaalaisten mukana ei kadonnut myös solidaarisuus afganistanilaisia kohtaan, jotka ovat joutuneet elämään sotien, konfliktien ja väkivallan täyttämää elämää jo neljä vuosikymmentä. Yksi tapa tähän on etsiä keinoja tukea paikallista kansalaisyhteiskuntaa.
Afganistanilainen kansalaisyhteiskunta on läpi konfliktientäyteisten vuosikymmenten estänyt, ratkonut ja sovitellut paikallisia ristiriitoja ja yhteenottoja. Monet kansalaisyhteiskunnan edustajat ovat sitoutuneet työskentelemään pitkäjänteisesti afganistanilaisen yhteiskunnan perusteiden vakauttamiseksi ja vaikuttamaan kansallisesti ja kansainvälisesti, jotta Afganistanissa saavutettaisiin kestävä rauha.
Paikallisella kansalaisyhteiskunnalla on vuosien kokemusta Afganistanin yhteiskunnan rakentamisesta.
Suomen tuleekin:
- Pyrkiä kuulemaan paikallisia kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja nostaa heidän ääntänsä esiin myös kansainvälisessä keskustelussa.
- Etsiä innovatiivisia keinoja tukea paikallisia toimijoita, vaikka kansainvälinen kehitysyhteistyö on jouduttu tilanteen vuoksi keskeyttämään.
- Aktiivisesti auttaa niitä kansalaisyhteiskunnan toimijoita, jotka ovat nyt taustansa vuoksi vaarassa, tarjoamalla turvapaikkoja ja oleskelulupia sekä ohjaamalla heille myös suoraa rahallista tukea.
Afganistanilainen kansalaisyhteiskunta on hyvin moninainen. Kaupungeissa kansalaisyhteiskuntaan kuuluu modernien kansalaisjärjestöjen lisäksi erilaisia toimijoita, kuten kansalais- ja naisaktivisteja, poliittisia ryhmiä ja kriittisiä toimittajia, jotka kaikki ovat taustansa vuoksi nyt erityisessä vaarassa. Maaseudulla puolestaan on toiminut paljon yhteisöperustaisia järjestöjä ja neuvostoja, joiden toiminta liittyy johonkin tiettyyn aiheeseen, kuten puhtaan veden saatavuuteen tai koulutukseen. Myös näillä perinteisillä yhteisöllisyyden muodoilla on ollut merkittävä rooli viime vuosien kansainvälisessä kehitysyhteistyössä.
Fingo kiittää hallitusta siitä, että Suomi on tarjonnut turvapaikkoja ja päättänyt lisätä humanitaarista apua ohjaamalla kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kautta nyt, kun kehitysyhteistyön jatkaminen nykyisessä muodossa ei ole mahdollista Afganistanin muuttuneen poliittisen tilanteen takia. Fingo kuitenkin kannustaa Suomea etsimään myös muita kanavia, joilla tukea afganistanilaista kansalaisyhteiskuntaa ja afganistanilaisia kaiken kaikkiaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia