Digitalisointi kannustaa kenialaisia pienviljelijöitä maatalousbisnekseen Keniassa – ”Digitalisaatio on mahdollistaja, ei itsetarkoitus” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Digitalisointi kannustaa kenialaisia pienviljelijöitä maatalousbisnekseen Keniassa – ”Digitalisaatio on mahdollistaja, ei itsetarkoitus”

Kenian Nakurussa järjestetään pienviljelijöiden virtuaalikoulutusta, jonka tavoitteena on koneistaa maatalous. Apuna on muun muassa traktorien ”Uber-sovellus ”, joka yhdistää traktorien omistajat ja tarvitsijat.

Mies vihreällä pellolla.

Perunanviljelijä Kimani Mwaniki peltonsa keskellä. Hänen uurastuksensa on keventynyt vuokratyövälineillä, jotka Mwaniki löysi juuri siihen tarkoitukseen räätälöidyllä älypuhelinsovelluksella. Kuva: Justus Wanzala / IPS.

(IPS) -- Kun 33-vuotias perunanviljelijä Kimani Mwaniki Kenian Nakurun maakunnasta kuuli maanviljelijöiden virtuaalisesta koulusta, hän ei hetkeäkään epäröinyt ilmoittautua oppilaaksi. Perunoitaan muun muassa Nairobin toreilla myyvä Mwaniki oli innostunut oppimaan, miten saisi sadostaan suuremman.

Vuosien ajan nuori viljelijä oli maatalousneuvojan satunnaisten vierailujen varassa. Vain siten hän sai tietoa parhaista viljelykäytännöistä.

Nyt on toisin. Mwaniki voi älypuhelimellaan ottaa yhteyttä asiantuntijoihin ja kaltaisiinsa viljelijöihin kautta koko maakunnan ja saada tietoa parhaista siemenistä, kylvöajoista ja hoitotavoista. Puhelimellaan hän saa myös tiedon oikeista maatalouskoneista, mistä niitä löytää ja miten niitä käytetään.

Nakurun maakuntahallinnon tukema virtuaalikoulutus tähtää 3 000 pienviljelijän voimaannuttamiseen tiedolla parhaista viljelykäytännöistä, koneistamisesta, asianmukaisesta maanmuokkauksesta, siementen hankinnasta ja sadonkorjuun jälkeisistä toimista.

Nakuru Agri Call -nimisellä mobiilisovelluksella viljelijät pääsevät Facebookiin, WhatsAppiin ja Twitteriin myös saamaan neuvoja esimerkiksi maaperäanalyysiin tarvittavien näytteiden keräämisestä ja analysoitavaksi lähettämisestä.

Kurssin tähtäin on koneistamisessa. Tarkoitus on kannustaa Kimanin kaltaisia pienviljelijöitä maatalousbisnekseen ja elantonsa parantamiseen. Siinä samalla kohentuisi myös maataloudesta riippuvaisen maaseudun talous yleisemminkin.

Perunanviljelijät käyttävät sovellusta anoakseen maanmuokkaukseen valtion omistamia laitteita, jotka he saavat käyttöönsä nimellisellä hinnalla. Näin alennetaan muuten korkeita tuotantokustannuksia.

Parempaa tekniikkaa halvemmalla

Kimani on pyytänyt virtuaalikoulun kautta käyttöönsä traktoria ja traktorin vetämää maata muokkaavaa jankkuria. Hän kertoo oppineensa koulussa, että maata kevyemmin möyhivä jankkuri on parempi kuin hänen ja muiden viljelijöiden aiemmin käyttämät perinteiset lautasaurat.

Kimani selittää, että jankkuri muokkaa kasvualustan vahingoittamatta maaperää tavanomaisen kuokan ja lautasauran tavoin. Syvältä kuokkiminen muuttaa herkän mullan rakennetta siten, että voimakkaat sateet rapauttavat maaperää ja sateen tuoma kosteus haihtuu nopeasti. Se puolestaan johtaa heikompaan tuottavuuteen.

Lisäksi jankkuri on tehokas rikkaruohojen kitkijä ja siten myös viljelijän ajan säästäjä.

Vain 2 800 Kenian shillingillä (n. 22 euroa) farmari saa käyttöönsä traktorin ja jankkurin ajalle, joka menee puolen hehtaarin työstämiseen. Aiemmin joutui maksamaan 5 000 shillinkiä (n. 40 euroa) lautasaurasta ja traktorista.

Mwaniki toivoo, että saa koneiden avulla kasvatettua satoaan nykyisestä viidestäkymmenestä säkistä kuuteenkymmeneen puolta hehtaaria kohti.

Hello Tractor

Digitalisaation rooli koneistamisen tehostamisessa saa kiitosta kautta koko Kenian maataloussektorin.

Teknologia luo maatalouden uudeksi, digitalisaatio- ja kommunikaatiojohtaja Harriet Tergat Maatilalta markkinoille -allianssista uskoo. Se on jo tuonut tullessaan tehokkuutta, pienentyneitä tuotanto- ja toimintakustannuksia sekä läpinäkyvyyttä.

”Samaa teknologiaa voidaan käyttää muuallakin Afrikassa edistämään maataloussektoria. Mantereen nuori väestö ja älypuhelinten suuren määrän mahdollistama teknoyritysten nopea leviäminen tukee sitä. Digitalisaatio on mahdollistaja, ei itsetarkoitus”, Tergat sanoo.

Maatilalta markkinoille -allianssin yhteistyökumppani on luonut Hello Tractor -nimisen älypuhelinsovelluksen, joka yhdistää traktorin omistajat ja tarvitsijat.

”Se on kuin Uber traktoreille. Tämän yhteistyön kautta on tuotu välttämättömät koneistuspalvelut 11 327 pienviljelijälle”, Tergat kertoo.

Sovellus hyödyttää pienviljelijöiden lisäksi nuoria, joille se tarjoaa itsetyöllistämisen mahdollisuuden. Nuoret työskentelevät Hello Tractorin agentteina ja ansaitsevat palkkion jokaisesta sovelluksen avulla aikaan saamastaan yhteydestä omistajan ja tarvitsijan välillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia