Norsunluurannikon kaakaotilojen entisten lapsityöläisten oikeusjuttu monikansallisia ruokafirmoja vastaan kaatui
Malilaiset entiset lapsiorjat haastoivat Nestlén ja Cargillin oikeuteen. Juttu ei edennyt oikeudessa, mutta asianajajat eivät aio antaa periksi.
Kaakaopapuja kuivumassa Ghanassa. Suurin osa maailman kaakaosta kasvatetaan Ghanassa ja Norsunluurannikolla. Kuva: Ecosystem Services for Poverty Alleviation / CC BY-NC 2.0.
Yhdysvaltain korkein oikeus on linjannut, että monikansalliset ruokajätit Nestlé ja Cargill eivät joudu vastuuseen lapsityöläisten käytöstä Norsunluurannikon kaakaotiloilla.
Entisten kaakaotilojen lapsiorjat vaativat yrityksiltä korvauksia pakkotyöstä, epäoikeudenmukaisesta rikastumisesta, huolimattomasta valvonnasta sekä tarkoituksellisesta henkisen kärsimyksen aiheuttamisesta.
Kanteen mahdollisti Yhdysvalloissa vuodesta 1789 voimassa ollut laki, jonka mukaan ulkomaalaiset voivat nostaa syytteitä kansainvälisistä rikoksista.
Tapaus sai paljon huomiota, mutta korkeimman oikeuden kesäkuussa antaman päätöksen mukaan kanteelle ei ole perusteita, koska rikkomukset ovat tapahtuneet Yhdysvaltain ulkopuolella. Lisäksi kantajien olisi pitänyt esittää enemmän todisteita, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Päätös syntyi äänin 8–1.
Oikeus ei kuitenkaan määritellyt selvästi, etteikö vanhaa lakia voisi käyttää ulkomaisissa tuotantoketjuissa tapahtuneiden väärinkäytösten tuomitsemiseen.
Syytettyjen asianajaja Paul Hoffman ilmoittikin aikovansa nostaa uuden oikeusjutun.
”Olemme pettyneitä siitä, että oikeus tulkitsi syytöksemme yleiseksi yritysten valvonnan vaatimukseksi Norsunluurannikon operaatioissa. Uskomme, että yritykset ovat syvemmin mukana lapsiorjuusjärjestelmässä. Pystymme korjaamaan valituksemme oikeuden standardien mukaiseksi”, Hoffman sanoi Business and Human Rights Resource Centre -järjestön mukaan.
Suurin osa maailman kaakaopavusta kasvatetaan Ghanassa ja Norsunluurannikolla, jossa lapsityövoiman käyttö on yleistä viljelijöiden köyhyyden takia. Kaakaonviljelijät ansaitsevat päivässä vain muutaman kymmenen senttiä, reilusti alle äärimmäisen köyhyyden rajan. Ghanan ja Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä työskentelee arviolta 1,56 miljoonaa lasta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia