Yli puolet maailman väestöstä ei ole minkäänlaisen sosiaaliturvan piirissä – Pandemian jälkeen olisi vahingollista leikata sosiaaliturvasta, varoittaa ILO | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli puolet maailman väestöstä ei ole minkäänlaisen sosiaaliturvan piirissä – Pandemian jälkeen olisi vahingollista leikata sosiaaliturvasta, varoittaa ILO

Maailman lapsista vain noin neljännes on sosiaaliturvan piirissä. Tuoreen raportin mukaan perustason sosiaaliturvapalvelut vaatisivat köyhiltä mailta kymmenien miljardien investointeja.

Mielenosoituskyltti, jossa lukee save our social security.

Vauraat maat käyttävät bruttokansantuotteestaan huomattavasti enemmän sosiaaliturvaan kuin rikkaat maat. Yhdysvaltain Minneapolisissa osoitettiin vuonna 2014 mieltä sosiaaliturvapalveluiden toimipisteiden sulkemista vastaan. Kuva: AFGE / CC BY 2.0.

Koronapandemia on saanut monet maat laajentamaan sosiaaliturvapalveluitaan, mutta samaan aikaan pandemiatoimet ovat myös syventäneet erituloisten maiden välistä kuilua, sanoo Kansainvälinen työjärjestö (ILO).

Eilen ilmestyneen maailman sosiaaliturvaraportin (pdf) mukaan 4,1 miljardia ihmistä, yli puolet maailman väestöstä, ei ole minkäänlaisen sosiaaliturvaetuuden piirissä.

Sosiaaliturvalla tarkoitetaan esimerkiksi työttömyyteen, sairastumiseen, vammautumiseen ja vanhemmuuteen liittyviä tukia sekä terveyspalveluita.

Paras tilanne on Euroopan ja Keski-Aasian maissa, jossa 84 prosenttia ihmisistä on edes yhden etuuden piirissä. Aasiassa osuus sen sijaan on vain 44 prosenttia, arabimaissa 40 prosenttia ja Afrikassa 17,4 prosenttia.

Globaalisti tarkasteltuna vain runsaalla neljänneksellä maailman lapsista on jonkinlainen sosiaaliturva. Alle puolet synnyttäneistä naisista saa sosiaaliturvaetuuksia, vaikeasti vammaisista ihmisistä vain kolmannes ja työttömistä alle viidennes.

Erot alueiden välilllä näkyvät myös rahoituksessa: korkean tulotason maat käyttävät sosiaaliturvaan 16,4 prosenttia bruttokansantuotteestaan, matalan tulotason maat vain 1,1 prosenttia. Matalan tulotason maiden pitäisikin edes perustason sosiaaliturvaa varten investoida vuosittain 77,9 miljardia dollaria (65,9 miljardia euroa) vuodessa, raportissa lasketaan.

Koronapandemian seurauksena sosiaaliturvan rahoituskuilu on raportin mukaan kasvanut 30 prosenttia. Monet maat ovatkin lisänneet sosiaaliturvan rahoitusta.

”Mailla on suuri paine siirtyä julkisen talouden sopeuttamiseen sen jälkeen, kun kriisitoimiin on käytetty valtavasti julkisia varoja. Olisi kuitenkin hyvin vahingollista leikata sosiaaliturvasta. Investointeja tarvitaan tässä ja nyt”, sanoo ILO:n sosiaaliturvaosaston johtaja Shahra Razavi tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia