Avokado, vanilja ja puuvilla uhattuina – Monien tärkeiden kasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kadota, paljastaa tutkimus
Monien tärkeiden satokasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Riskinä on, ettei niiden avulla voida enää kehittää esimerkiksi ilmastonmuutosta paremmin sietäviä versioita.
Avocado on yksi uhatuista luonnonkasvilajeista. Kuva: slgckgc / Flickr.com / CC BY 2.0.
Yli 70 maailman tärkeimpiin kuuluvien satokasvien luonnonvaraisista sukulaisista on vaarassa kuolla sukupuuttoon, käy ilmi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) ja sen kumppanien tuoreesta tutkimuksesta.
Vaarana on, että jos luonnonvaraiset kasvit kuolevat, on vaikea enää kehittää erilaisia uhkia ja riskejä paremmin sietäviä versioita.
”Nykypäivän nopeasti muuttuvassa maailmassa geneettinen moninaisuus on keskeistä, jotta satokasveista voidaan tehdä ilmastonmuutosta sietäviä. Tarvitsemme biodiversiteettiä turvataksemme kasvavan väestön kestävät elinkeinot ja ruokaturvan”, sanoo IUCN:n johtaja Bruno Oberle tiedotteessa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 224:ää luonnonkasvia, joita esiintyy luonnonvaraisina Meksikossa, Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa.
Kasvit ovat sukua monille tärkeille satokasveille: maissille, perunalle, pavuille, kurpitsalle, chilille, vaniljalle ja avokadolle. Mukana on myös tomatillo, etäistä sukua tomaatille oleva koisokasvi.
35 prosenttia näistä luonnonkasvilajeista on sukupuuton uhassa. Syynä on esimerkiksi se, että ihminen on ottanut käyttöönsä niiden elinalueet. Samaan aikaan perinteisestä maataloudesta on siirrytty mekaaniseen ja kasvimyrkkyjä alettu käyttää enemmän. Haitalliset lajit ja tuholaiset, geneettisesti muunneltujen satojen vaikutus, ylikäyttö ja hakkuut asettava lisäuhkia, tutkimuksessa kerrotaan.
Suurimmassa vaarassa on vanilja, jonka kaikki kahdeksan lajia ovat uhattuina. Myös 92 prosenttia puuvillalajeista ja 60 prosenttia avokadolajeista on uhattuina. Perunalajeista uhattuna on lähes neljännes ja pavusta lähes kolmannes.
Ainakin 16:ta luonnonkasvia on käytetty siihen, että niiden avulla on kehitetty paremmin ilmastonmuutosta ja muita uhkia sietäviä versioita. Esimerkiksi kurpitsaa on muokattu sietämään paremmin kylmää ja perunoita kestämään kuivuutta.
”Näitä lajeja täytyy suojella kestävän ja monimuotoisen maataloustuotannon avulla. Samaan aikaan satokasvien luonnonvaraisten sukulaisten täytyy olla paremmin edustettuna geenipankeissa”, toteaa IUCN:n asiantuntija Bárbara Goettsch tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia