Raportti: Yhä useampi maa ei enää rakenna uutta hiilivoimaa – Jäljellä olevat projektit keskittyvät kuuteen maahan, joille luopuminen voi olla vaikeampaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Yhä useampi maa ei enää rakenna uutta hiilivoimaa – Jäljellä olevat projektit keskittyvät kuuteen maahan, joille luopuminen voi olla vaikeampaa

Uudet hiilivoimalahankkeet alkavat olla jo harvinaisuus, sillä niiden määrä on romahtanut Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen. Ajatushautomon raportissa toivotaan, että yhä useampi maa siirtyy uusista hiilivoimaloista luopuvien joukkoon Glasgow’n ilmastokokouksen yhteydessä.

Sähkölinjoja, joiden taustalla hiilivoimalan piippuja.

Uuden hiilivoiman rakentaminen on romahtanut Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen. Kuva: Clint Mason / CC BY 2.0.

Uusien hiilivoimalaehdotusten lukumäärä on laskenut peräti 76 prosenttia sen jälkeen, kun Pariisin ilmastosopimus hyväksyttiin vuonna 2015.

Yhteensä 44 maata, muun muassa Suomi, on luvannut, ettei uusiin hiilivoimaprojekteihin enää ryhdytä. 40 maalla ei enää ole uusia suunnitelmia, joten niiden voi odottaa liittyvän jossakin vaiheessa mukaan, käy ilmi eurooppalaisen ajatushautomo E3G:n ja sen kumppanien tuoreesta raportista.

Siinä toivotaan, että yhä useampi maa seuraisi myönteistä trendiä marraskuussa järjestettävän Glasgow’n ilmastokokouksen alla.

”Hiilestä on tullut yhä vähemmän kilpailukykyistä uusiutuvaan energiaan verrattuna, ja samaan aikaan riski varojen joutumisesta hukkaan on kasvanut. Hallitukset voivat nyt luottavaisesti sitoutua siihen, ettei uutta hiilivoimaa enää rakenneta”, sanoo raportin tekijä Chris Littlecott tiedotteessa.

Jäljellä olevista esivaiheen projekteista 82 prosenttia keskittyy kuitenkin kuuteen Aasian maahan, joiden voi olla vaikea luopua hiilestä, sillä ne valmistavat ison osan myös muun maailman kuluttamista tuotteista.

Eniten uutta hiilivoimaa on suunnitteilla Kiinassa, 55 prosenttia. Sen jälkeen eniten hiilivoiman käyttöä suunnitellaan Intiassa, Vietnamissa, Indonesiassa, Turkissa ja Bangladeshissa.

Kiina on myös merkittävä ulkomaisten hiilihankkeiden rahoittaja. Esimerkiksi Etelä-Korea ja Japani ovat jo luvanneet lopettaa uusien ulkomaisten hiilihankkeiden tukemisen, Kiina ei.

”Vaadimme hallituksia kertomaan julkisesti, ettei uusia hiilivoimaloita enää rakenneta. Vain viisi vuotta sitten oli paljon suunnitelmia uusista hiilivoimalahankkeista, mutta useimmat niitä on nyt pysäytetty joko virallisesti tai ne ovat tauolla eikä niitä todennäköisesti koskaan toteuteta”, muistuttaa ajatushautomo Emberin globaalien ohjelmien johtaja Dave Jones tiedotteessa.

Hiili on suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja. Jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin päästäisiin, sen käyttöä pitää vähentää 79 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia