Toimi, koska voit -kampanja alkaa – Kansalaisvaikuttaminen on useissa valtioissa yhä vaikeampaa
Toimi, koska voit -kampanja haastaa ihmisiä kertomaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä 1. lokakuuta, minkä puolesta he vaikuttavat. Ennen somehaastetta kampanja esittelee ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia.
Kehitysjärjestöjen Toimi, koska voit -kampanja juhlistaa kansalaisvaikuttamisen merkitystä ihmisoikeuksien puolustamisessa ja paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Samalla kampanja muistuttaa, että kansalaisvaikuttaminen on yhä vaikeampaa useissa valtioissa.
Kampanja käynnistyy tänään 27. syyskuuta ja päättyy perjantaina 1. lokakuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä.
Kampanja nostaa viikon aikana sosiaalisen median kanavissa esiin ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia. Kampanjassa esitellään esimerkiksi kenialainen Phyllis Omido, joka on tappouhkauksista huolimatta kampanjoinut yli vuosikymmenen slummialueen saastuttanutta akkutehdasta vastaan.
Kampanja huipentuu perjantaina somehaasteeseen, jossa ihmisiä ja yhteisöjä haastetaan kertomaan sosiaalisessa mediassa, minkä puolesta he vaikuttavat. Osallistu haasteeseen vastaamalla somekanavissa, minkä puolesta vaikutat. Käytä jaon yhteydessä hashtageja #minävaikutan tai #mevaikutamme sekä #ToimiKoskaVoit.
Voit lisäksi kertoa, miksi toimit tämän asian puolesta, avata saavutettuja tuloksia tai kohdattuja haasteita sekä millä keinoin pyrit vaikuttamaan. Toiminnan ei tarvitse tapahtua juuri nyt – voit myös kertoa minkä puolesta olet vaikuttanut. Voit lisätä julkaisun yhteyteen kampanjan jakokuvia: https://fingo.fi/toimi-koska-voit/somehaaste/
Kampanja kannustaa parempaa tulevaisuutta rakentavaan ja ihmisoikeuksia puolustavaan vaikuttamiseen. Vaikuttamiseen tarvitaan lisäksi luotettavaa tietoa.
Kansalaisyhteiskunnan tila kaventuu
Kansalaisvaikuttaminen on yhä haastavampaa monissa maailman maissa. Alle neljä prosenttia ihmisistä asuu valtioissa, joissa yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. Joka neljäs asuu valtiossa, joissa ihmisoikeuksiaan harjoittavia ihmisiä voidaan rutiininomaisesti vangita, vahingoittaa ja tappaa. Tiedot ovat peräisin CIVICUS-verkostolta.
Useat kansainväliset raportit osoittavat, että kansalaisyhteiskunnan tila on heikentynyt 2000-kuvun alusta lähtien.
”Tämä on erittäin huolestuttavaa, sillä kansalaisvaikuttaminen on olennainen keino rakentaa parempaa tulevaisuutta ja puolustaa ihmisoikeuksia. Elinvoimainen ja aktiivinen kansalaisyhteiskunta on demokratian kivijalka”, sanoo Viestintä ja kehitys -säätiön toiminnanjohtaja Auli Starck.
Riskeistä huolimatta lukemattomat kansalaisvaikuttajat toimivat ihmisoikeuksien ja paremman tulevaisuuden puolesta. Suomi on puolestaan yksi harvoista maailman valtioista, joissa kansalaisvaikuttamista voi tehdä verrattain vapaasti.
Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes. Kampanjan toteuttavat järjestöt kuuluvat Fingon ylläpitämään kansalaisyhteiskunta -työryhmään.
Tutustu kampanjasivuihin: www.fingo.fi/toimi-koska-voit
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia