Presidentin vaihdos toi hieman helpotusta – Tansanian toimittajilla ei silti ole edelleenkään helppoa
Sananvapaustilanne Tansaniassa on parantunut uuden presidentin astuttua virkaansa vuonna 2021. Tansanian medianeuvoston edustajan mukaan maan lainsäädännössä on kuitenkin vielä paljon parantamisen varaa.
Ziada Kilobo arvioi sananvapaustilanteen Tansaniassa kehittyneen parempaan suuntaan, vaikka ongelmia on yhä. Kuva: Esa Salminen / Viestintä ja kehitys -säätiö.
Tansanian presidentti Samia Suluhu Hassan astui virkaansa maaliskuussa 2021 toimittuaan sitä ennen varapresidenttinä yli viiden vuoden ajan. Hänen edeltäjänsä John Magufuli kuoli kesken virkakautensa.
Magufulin kaudella lehdistönvapaus kärsi pahoin. Kriittisille lehdille määrättiin julkaisukieltoja, toimittajien työvälineitä takavarikoitiin ja journalisteja haastettiin oikeuteen epämääräisin perustein. Tansania putosi muutaman vuoden aikana Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä sijalta 71 sijalle 124.
Presidentin vaihtuminen herätti toivoa käänteestä parempaan, etenkin kun Suluhu Hassan lupasi julkisesti parantaa sananvapautta ja tukea median kehitystä.
Lupauksista huolimatta ongelmat eivät ole kuitenkaan loppuneet. Toimittajat ilman rajoja kertoi syksyn 2021 aikana Tansanian hallituksen muun muassa määränneen Raia Mwema -sanomalehdelle 30 päivän mittaisen julkaisukiellon.
Pilapiirtäjä Optatus Fwema puolestaan pidettiin pidätettynä yli kahden viikon ajan ”presidenttiä loukkaavan” piirroksen vuoksi. Piirros esittää Suluhu Hassanin lapsellisena pikkutyttönä, mutta ainakaan länsimaisessa pilapiirrosperinteessä sitä ei voi pitää erityisen loukkaavana.
Virkamiesten asenteissa tapahtunut positiivinen muutos
Tansanian medianeuvoston hallintopäällikkö Ziada Kilobo näkee, että asiat ovat kehittymässä parempaan suuntaan, mutta hitaasti.
”Useimmat Magufulin hallinnossa työskennelleet ihmiset ovat edelleen viroissaan ja he tulkitsevat presidentin lausuntoja omilla tavoillaan”, Kilobo toteaa. Hän vieraili Suomessa joulukuussa Viestintä ja kehitys -säätiön osana hanketta.
Kilobon mukaan presidentin tulisi pitää huoli siitä, että hallinnon alemmilla portailla ei vitkutella hänen antamiensa määräysten toimeenpanossa.
Kilobo on joka tapauksessa pannut merkille tietyn asenteiden muutoksen virkamiesten suhtautumisessa mediaan.
”Olimme yrittäneet saada tapaamista informaatioministerin kanssa jo muutaman vuoden ajan, mutta hänellä ei koskaan ollut meille aikaa. Uuden presidentin astuttua virkaan tapaaminen järjestyi jo parin kuukauden kuluttua.”
Kilobon mukaan toimittajiin kohdistuvat rikokset otetaan nyt myös tosissaan ja tutkitaan, siinä missä Magufulin aikana maassa vallitsi rankaisemattomuuden kulttuuri.
Lisäksi toimittajat tuntuvat rohkaistuneen. Kilobon arvion mukaan kriittisen analyysin määrä tansanialaismediassa on lisääntynyt.
Varsinaisena ongelmana Kilobo näkee puutteet Tansanian lainsäädännössä. Nykyisellään se jättää liian paljon tulkinnanvaraa.
”Viranomaiset tekevät parhaansa tulkitakseen lakia oman etunsa mukaisesti. Lainsäädäntö olisi saatava sellaiseksi, että sananvapaus ei olisi riippuvainen vain kulloisenkin presidentin tai ministerin myötäsukaisuudesta.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia