Uutiset Venäjän hyökkäys Ukrainaan
Pakolaisuuden kaksi kastia – Ukrainasta pakenevat romanit kohtaavat syrjintää naapurimaissakin
Ukrainan sotaa pakenevat romanipakolaiset kohtaavat pitkän matkansa päätteeksi syrjintää maan rajojen molemmilla puolilla.
Ennen sotaa Ukrainassa arvioidaan asuneen noin 400 000 romania. Kuvassa eteläukrainalainen romanikylä rauhan aikana. Kuva: Steve Evans / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.
(IPS) -- Euroopan toisen maailmansodan jälkeisen ajan nopeimmin kasvavaan monimiljoonaiseen pakolaisjoukkoon kuuluvat romanit ovat muiden pakolaisten tavoin joutuneet jättämään kotinsa ja yhteisönsä, kun sota on tullut liki. Selvittyään maan rajoille romanit ovat joutuneet brutaaliksi kuvatun syrjinnän kohteiksi.
”Slovakian, Romanian ja Unkarin rajoilla kentällä toimivat ryhmät ovat vahvistaneet syrjintää tapahtuneen, ja myös media on raportoinut siitä. Rajavartijat syrjivät romaneja rajan molemmilla puolilla, ja rajan ylityksen jälkeen paikalliset asukkaat syrjintää jatkavat. Se tekee hyvin surulliseksi ja pettyneeksi, mutta ei yllätä”, kansalaisjärjestö Open Society Foundationin romanitoimiston johtaja Zeljko Jovanovic toteaa.
Romaneita on esimerkiksi seisotettu rajoilla joskus kymmenien kilometrien mittaisissa jonoissa hyytävän kylmässä säässä odottamassa vastaanottokäsittelyä. Etnisten ukrainalaisten rajamuodollisuudet ovat sujuneet huomattavasti nopeammin.
”Romanit ovat aina viimeisiä, jotka päästetään maasta ulos”, Jovanovic sanoo.
Vain toiset romanit auttavat
Eräs Moldovaan selviytynyt romaninainen kertoi joutuneensa odottamaan perheensä kanssa rajalla neljä päivää vailla ruokaa ja juomaa. Kun he löysivät suojapaikan, ukrainalaiset rajavartijat häätivät heidät sieltä.
Kaikki romanien kanssa työskentelevät kertovat samanlaisia tarinoita. Etnisille ukrainalaisille järjestetään majoitus ja ylläpito kaikkialla, romaneille tuskin missään. He eivät saa myöskään tietoa tai minkäänlaista tukea. Vapaaehtoistenkin kerrotaan kieltäytyneen romanien auttamisesta.
Siinä missä valtaväestö kääntää romanipakolaisille selkänsä, paikalliset romanit avaavat kotinsa ja auttavat miten voivat.
”Avustustyötä koordinoi hyvä romaniaktivistien verkosto. Monissa Romanian ja Slovakian rajakaupungeissa on myös romanikaupunginjohtajia, jotka ovat valmiita ottamaan vastaan romanipakolaisia”, Jovanovic kertoo.
Kommentit
otamme 2 perhettä romani väestä kotiimme
Huom: Maailma.net ei välitä pakolaisten majoitusta. Kotimajoitusta tarjoavien kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi Kotimajoitusverkostoon: https://kotimajoitusverkosto.fi/majoita/
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia