Pelottelua, kyberiskuja ja sensurointia – Guatemalan lehdistönvapaus on kaventunut uuden presidentin aikana
Sen jälkeen, kun Alejandro Giammattei valittiin Guatemalan presidentiksi vuonna 2020, toimittajia ja heidän työtään vastaan on kirjattu satoja hyökkäyksiä. Pelkona on, että tilanne kärjistyy samanlaiseksi kuin Nicaraguassa, josta monet toimittajat ovat jo paenneet.
”Meidät vaiennetaan”, lukee kyltissä, jonka kanssa guatemalalaisen elPeriódico-lehden perustaja ja johtaja José Rubén Zamora kuvattiin vankilassa. Kuva: Sandra Sebastián / IJNET.
(IPS) -- Lehdistönvapaus on voimistuvan hyökkäyksen kohteena Latinalaisessa Amerikassa. Itsevaltaisesti johdetussa Guatemalassa journalistit pelkäävät sorron yltyvän naapurimaan Nicaraguan malliin.
Poliisi tunkeutui heinäkuun 29. päivän yönä Guatemalassa elPeriódico-lehden toimitukseen ja pidätti useita työntekijöitä. Samalla takavarikoitiin tietokoneita, arkistoja ja painolaitteita.
Lehden perustaja ja johtaja, kansainvälisesti tunnettu toimittaja José Rubén Zamora pidätettiin samana päivänä kotoaan. Häntä syytetään rahanpesusta.
Kansainväliset sananvapausjärjestöt ovat tuominneet Zamoran pidätyksen ja vaatineet hänen välitöntä vapauttamistaan.
Zamora luonnehti pidätystään poliittiseksi vainoksi, koska hän on arvostellut Guatemalan yhä itsevaltaisemmaksi käynyttä presidenttiä, Alejandro Giammatteita.
Pidätyksen jälkeen viranomaiset jäädyttivät Zamoran ja lehden pankkitilit, mikä vaarantaa mahdollisuudet jatkaa julkaisutoimintaa.
Satoja hyökkäyksiä
Zamoran pidätys on jatkoa Guatemalan toimille lehdistön vaientamiseksi. Sen jälkeen, kun Giammattei valittiin presidentiksi 2020, maan journalistiyhdistys on kirjannut 350 hyökkäystä toimittajia ja heidän työtään vastaan.
Tapaukset ulottuvat oikeusjutuista vihapuheeseen, leimaamiseen ja poliisiväkivaltaan. Guatemala on sijalla 124/180 Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksissä.
”Tämä ei ole historiamme ensimmäinen sensurointiyritys. Vuodesta 2003 hallitus on hyökännyt yli kymmenen kertaa toimittajiamme, lehteämme tai johtoamme vastaan”, elPeriódicon päätoimittaja Juan Diego Godoy kertoo.
Toukokuussa viranomaiset nostivat syytteet Zamoraa ja kahta toimittajaa vastaan lehden kirjoitettua korruptioepäilyistä, jotka koskevat Guatemalan korkeinta vaaliviranomaista Dina Bosch Ochoaa.
Godoyn mukaan lehteen kohdistuu myös hakkerointia ja toistuvia kyberiskuja. ”Hyvin organisoituja kovia hyökkäyksiä tulee vähintään kerran kuussa.”
Presidentin kosto
Toimitukseen tehty ratsia ja Zamoran pidätys ovat paitsi pelottelua ja sensurointia, myös pyrkimys lopettaa lehden toiminta kuristamalla sen taloutta, Guatemalan journalistiyhdistyksen koordinaattori Héctor Coloj sanoo.
”Luulemme, että toimet Zamoraa vastaan kuuluvat presidentti Giammattein ja oikeusministeri María Consuelo Porras Arguetan kostosuunnitelmaan. Tarkoitus on torjua median tutkimuksia ja paljastuksia maan johdon mahdollisesta korruptiosta”, hän selittää.
Porras ja Zamoran pidätysmääräyksen antanut erikoissyyttäjä Rafael Curruchiche mainittiin kesäkuussa Yhdysvaltain hallituksen listalla, jolle kootaan lähialueen korruptoituneita ja epädemokraattisia toimijoita.
Nicaraguan esimerkki
Coloj pelkää, että Zamoran tapaus merkitsee Guatemalan kriittisille journalisteille uuden poliittisen vainon alkua.
Varoittavan esimerkin tarjoaa naapurimaa Nicaragua. Siellä uudet lait ovat lisänneet toimittajien ahdistelua, murhia ja vangitsemisia, mikä on ajanut monet ammattikunnan jäsenet maanpakoon.
Nicaragualainen toimittaja ja oppositiojohtaja Cristiana Chamorro pidätettiin myös rahanpesusta syytettynä, mikä esti häntä asettumasta ehdolle vuoden 2021 presidentinvaaleissa.
Samaa taktiikkaa – syytteitä veronkierrosta ja rahanpesusta – on käytetty toimittajien hiljentämisessä eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Filippiineillä ja Vietnamissa.
Työ jatkuu
Päätoimittaja Godoy toivoo, että kansalaisyhteiskunta nousee vastustamaan Zamoran pidätystä. ”Vaino koskee kaikkia viestimiä, me emme ole ensimmäisiä emmekä viimeisiä.”
Toimittajayhdistyksen Coloj korostaa kansainvälisten järjestöjen tuen merkitystä. ”On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö on tietoinen mediaan kohdistuvasta väkivallasta, sensuurista ja vainosta.”
Zamoran pidätyksestä ja tilien sulkemisesta huolimatta elPeriódicon toimitus jatkaa työtään. Varsinkin digitaalista turvallisuutta pyritään vahvistamaan.
”Olemme surullisia ja peloissamme viime aikojen tapahtumien vuoksi, mutta lehti jatkaa toimintaansa. Vaikka johtajamme ei ole mukana, jatkamme totuuden välittämistä pystypäin”, Godoy vakuuttaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia