Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö
Nenäpäivä-kampanjan kehitysmaamatkoilla ei enää nähdä julkkiksia
Britannian Nenäpäivä luopui jo aiemmin julkkisten käytöstä, sillä heidän on nähty vahvistavan kehittyviin maihin liittyviä stereotyyppisiä mielikuvia. Jatkossa Suomessakin valokeilaan nousevat paikalliset auttajat.
Nenäpäivän esikuva on brittiläinen Red Nose Day. Kuva: Miia Sample / CC BY-SA 2.0.
Kehitysyhteistyöjärjestöille varoja keräävä Nenäpäivä-kampanja alkaa tänään. Aiemmasta poiketen kampanjassa ei enää nähdä kehittyviin maihin matkustavia julkkiksia, kampanjaa vetävä Nenäpäivä-säätiö kertoo.
”Haluamme luoda kampanjan, joka tuo kaikki yhteen rakentamaan oikeudenmukaisempaa maailmaa. Olemme kuulleet ja vastaanottaneet viime vuosina saamamme arvokkaan palautteen ja pyrimme luomaan kampanjasta aiempaa yhdenvertaisemman”, kertoo Nenäpäivä-säätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio tiedotteessa.
Vuodesta 2007 asti järjestetty Nenäpäivä on jokasyksyinen tapahtuma, jossa kerätään varoja lasten parissa kehitysyhteistyötä tekeville suomalaisille järjestöille. Kampanja huipentuu marraskuun puolivälissä Ylen tv-lähetykseen, jossa esitetään lyhyitä inserttejä kohdemaista. Aiemmin mukana on ollut myös julkisuuden henkilöitä, jotka esittelevät kehitysmaiden olosuhteita katsojille ja usein myös kertovat omista tunteistaan.
Kampanjaa on viime vuosina kritisoitu siitä, että se vahvistaa eriarvoisia stereotyyppejä etenkin Afrikan maiden asukkaista ja nostaa valkoiset julkkikset valokeilaan paikallisten auttajien sijasta.
Samanlaista keskustelua on käyty myös Isossa-Britanniassa, jossa esimerkiksi laulaja Ed Sheeran ja toimittaja Stacey Dooley ovat saaneet kritiikkiä esiintymisestään sääliä herättävillä videoilla. Esimerkiksi Sheeran tarjoutui kustantamaan hotelliyön liberialaisille katulapsille, mitä pidettiin vastuuttomana ”köyhyysturismina.”
Vuonna 2020 Britannian Nenäpäivän järjestävä Comic Relief ilmoitti luopuvansa julkkismatkoista.
Suomen Nenäpäivä-säätiön mukaan myös Suomen organisaatiossa on jo aiempina vuosina pohdittu uusia tapoja kehitysyhteistyöstä viestimiseen. Koronapandemian vuoksi uusia inserttejä ei kuitenkaan pystytty kuvaamaan viime vuosina, joten ensimmäiset konkreettiset muutokset näkyvät vasta tämän vuoden Nenäpäivässä. Inserteissä ovat jatkossa pääosassa paikalliset ihmiset ja järjestöjen työntekijät.
”Kehitysyhteistyötä tekevät järjestöjen tuella juurikin paikalliset ihmiset, ja haluamme tuoda vahvemmin esiin heidän näkökulmaansa. Tulemmekin nostamaan näitä henkilöitä ja heidän työtään paremmin esille tulevissa sisällöissämme ja viestinnässämme tuensaajien lisäksi”, Paasio sanoo.
Nenäpäivää vietetään tänä vuonna 11.11. Mukana ovat UNICEF, Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Fida International, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia