Lähes 200 000 ihmistä paennut väkivaltaa Kongossa viime viikkoina – Vuosikymmenen takainen kapinallisryhmä M23 aktivoituu jälleen
Ruandan vuoden 1994 kansanmurhan jälkimainingit tuntuvat edelleen myös Kongossa. M23-kapinallisliikkeen luultiin olevan jo historiaa, mutta nyt se ajaa jälleen ihmisiä kodeistaan.
Armeijan pystyttämä leiri Pohjois-Kivun maakunnassa vuonna 2012. Kongon armeija taisteli YK:n rauhanturvaajat tukenaan kapinallisliike M23:a vastaan vuosina 2012 ja 2013. Kuva: Sylvain Liechti / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.
Noin 188 000 ihmistä on paennut Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa viime viikkoina. Syynä ovat maan armeijan ja kapinallisryhmä M23:n väliset taistelut, jotka ovat kiihtyneet viime maaliskuusta alkaen.
M23 taisteli Kongon armeijaa vastaan kymmenisen vuotta sitten. Liike pakotettiin YK:n rauhanturvaajien avulla rajan yli Ruandaan ja Ugandaan.
Nyt sen taistelijat vaativat, että vanhaa rauhansopimusta kunnioitetaan, taistelijat saavat armahduksen ja heidät integroidaan armeijan riveihin, kertovat The New Humanitarian -verkkolehti ja uutiskanava Al-Jazeera.
Taistelut ovat kiihtyneet maaliskuusta alkaen. Viime viikkoina ihmiset ovat paenneet nopeasti kyhätyille leireille Goman ja Luberon kaupunkien liepeillä Pohjois-Kivun maakunnassa. Monet lapset ovat joutuneet eroon vanhemmistaan. Huterat asumukset eivät suojaa sateelta, ja puhtaan veden puute lisää koleraepidemian vaaraa, varoittaa YK:n lasten järjestö Unicef.
”Pyydämme kaikkia konfliktin osapuolia pidättäytymään väkivallasta, suojelemaan lapsia ja näiden vanhempia ja pyrkimään rauhaan. Tämän kärsimyksen täytyy loppua välittömästi”, sanoo Unicefin Goman kenttätoimiston päällikkö Jean Metenier tiedotteessa.
M23-kapinallisryhmän juuret ulottuvat Ruandan kansanmurhaan vuonna 1994, jolloin hutukapinalliset tappoivat satoja tuhansia tutseja ja maltillisia hutuja. M23 on Ruandan tukemien tutsiryhmittymien perillinen. Sitä johtavat kongolaiset tutsit.
Nimi M23 viittaa maaliskuun 23. päivään vuonna 2009, jolloin liike solmi sittemmin epäonnistuneen rauhansopimuksen Kongon hallituksen kanssa. Vuosina 2012 ja 2013 se kävi kiivaita taisteluita armeijaa vastaan.
Kongo on syyttänyt Ruandaa liikkeen tukemisesta myös viimeaikaisten taisteluiden aikana. Ruanda on kiistänyt tiedot, mutta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tiedot pitävät paikkansa.
Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan kapinalliset olivat maanantaina etenemässä kohti keskeistä Goman kaupunkia. Rauhanneuvottelut on kuitenkin määrä aloittaa ensi viikolla Itä-Afrikan yhteisön EAC:n johdolla Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Itä-Kongossa on myös alueellisia rauhanturvaajia.
Kongossa toimii 1990- ja 2000-lukujen taitteen sisällissotien seurauksena yhteensä yli sata ulkomaista ja paikallista kapinallisryhmää. Maassa on yhteensä yli 5,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia