Egyptin ilmastokokouksessa ei vielä merkittäviä tuloksia, kansalaisyhteiskunnan häirintä varjostaa kokousta
Etenkin egyptiläisten järjestöjen toimintaa on rajoitettu YK:n ilmastokokouksen aikana rajusti. Maa on kokouksen alla ja sen aikana pidättänyt satoja ihmisiä.
Egyptin ilmastokokouksen aikana on osoitettu mieltä myös muualla maailmassa. Kuva San Franciscosta. Kuva: Peg Hunter / CC BY-NC-ND 2.0.
Egyptissä järjestettävässä YK:n ilmastokokouksessa COP27:ssä on tänään virallisesti viimeinen kokouspäivä. Tavallisesti kokous venyy loppuasiakirjaan liittyvien kiistojen takia, ja niin käy todennäköisesti myös tänä vuonna.
Kokous tullaan kuitenkin muistamaan myös kansalaisyhteiskunnan toimijoihin kohdistetuista rajoituksista ja häirinnästä. Etenkin egyptiläisten järjestöjen toimintaa on rajoitettu rajusti, mutta myös paikan päällä olevia kansainvälisiä järjestöjä on tarkkailtu jatkuvasti huolimatta niiden tärkeästä roolista ilmastoneuvotteluissa, kertovat suomalaisjärjestöt.
”Samalla kun kansalaisyhteiskunnan osallistumista COP27:ssa rajoitetaan, esimerkiksi öljy- ja kaasuteollisuuden edustajia on paikalla ennätysmäärä. Tilanne antaa selvän, mutta surullisen viestin siitä, keiden ääntä ilmastokriisin ratkaisemiseksi halutaan kuulla”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Elina Mikola tiedotteessa.
Mielenosoituksia on kokouksen aikana saanut järjestää vain ennalta osoitetulla alueella tiukkojen rajoitusten puitteissa.
Egypti myös pidätti jo kokouksen alla kotimaisia ihmisoikeusaktivisteja, ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan lokakuun alun ja marraskuun 14. päivän välisenä aikana on pidätetty noin 700 ihmistä. Pidätyksiin ryhdyttiin, koska sosiaalisessa mediassa kiersi huhuja hallituksen vastaisista protesteista.
Kokouksessa ei ole vielä saatu aikaan merkittäviä tuloksia. Kuuma peruna oli tänä vuonna etenkin ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen ja menetysten korvaaminen kehittyneille maille.
Torstaina julkaistiin ensimmäinen luonnos loppuasiakirjasta. Monet kiistakysymykset olivat vielä ratkaisematta, kertoo uutistoimisto Reuters. Loppuasiakirja ei sisällä esimerkiksi vaatimusta luopua fossiilisista polttoaineista kokonaan, mitä Intia, Yhdysvallat ja EU pyysivät.
YK:n pääsihteeri António Guterres vetosi eilen Twitterissä nopeiden päätösten puolesta.
”COP27 päättyy aikataulun mukaan 24 tunnin kuluttua ja neuvottelijat ovat erimielisiä useista merkittävistä kysymyksistä. Pyydän heitä toimimaan – ja toimimaan nopeasti. Maailma seuraa ja sillä on yksinkertainen viesti: toimikaa.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia