Öljypomon valinta YK:n ilmastokokouksen puheenjohtajaksi saa kovaa kritiikkiä järjestöiltä –”Tämä menee pidemmälle kuin ketun valinta kanatarhan vartijaksi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljypomon valinta YK:n ilmastokokouksen puheenjohtajaksi saa kovaa kritiikkiä järjestöiltä –”Tämä menee pidemmälle kuin ketun valinta kanatarhan vartijaksi”

YK:n seuraava ilmastokokous järjestetään Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Dubaissa. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, miten fossiilisista polttoaineista luopuminen onnistuu, kun kokous järjestetään maailman suurimpiin öljyn- ja kaasuntuottajiin kuuluvassa maassa ja sitä johtaa maan valtiollisen öljy-yhtiön toimitusjohtaja Sultan al-Jaber.

Pilvenpiirtäjiä veden äärellä.

YK:n seuraava ilmastokokous järjestetään Dubaissa. Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0.

YK:n seuraavan ilmastokokouksen puheenjohtajaksi on nimitetty Sultan al-Jaber, Arabiemiirikuntien valtiollisen öljy-yhtiön ADNOC:n toimitusjohtaja.

Al-Jaber on myös maan ilmastolähettiläs, teollisuus- ja teknologiaministeri ja on perustanut uusiutuvan energian yrityksen. Valinta on silti herättänyt kovaa kritiikkiä, sillä fossiilisia polttoaineita hyödyntävän yhtiön johtajan ei katsota olevan sopiva johtamaan kokousta, jonka tavoitteena on fossiilisista polttoaineista luopuminen.

COP28-koodilla tunnettu kokous järjestetään marras- ja joulukuun vaihteessa Dubaissa, joka on yksi Arabiemiirikuntiin kuuluvista emiraateista. Arabiemiirikuntien valintaa on jo aiemmin kritisoitu, sillä se on yksi maailman suurimmista öljyn- ja kaasuntuottajista.

Muun muassa Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry onnitteli al-Jaberia valinnasta, mutta etenkin kansalaisjärjestöt ovat olleet kriittisiä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii, että al-Jaber eroaa tehtävästään.

”Sultan al-Jaberin nimitys lähettää väärän signaalin niille, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa eniten. Se on myös pettymys niille, jotka toivoivat, että COP28 tarjoaisi nopeaa edistystä hiilipäästöjen vähentämisessä ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden toteuttamisessa”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ilmastoneuvonantaja Chiara Liguori tiedotteessa

COP28-kokouksessa on määrä tarkastella ensimmäistä kertaa, miten hyvin maat ovat toteuttaneet vuonna 2015 hyväksyttyä Pariisin ilmastosopimusta, joka tähtää siihen, että ilmasto lämpeneminen pysyy alle 1,5 asteessa. Sillä on kovat paineet onnistua, sillä edellisen kokouksen on katsottu monilta osin epäonnistuneen. 

Kansalaisyhteiskunnassa herättää huolta erityisesti se, että fossiilisia polttoaineita tuottava ja hyödyntävä teollisuus on ollut viime vuosien ilmastokokouksissa yhä näkyvämmin läsnä. Viime vuoden lopulla Egyptin Sharm el-Sheikhissä järjestetyssä kokouksessa fossiiliyhtiöillä oli enemmän edustajia kuin millään valtiolla Arabiemiirikuntia lukuun ottamatta. Siksi al-Jaberin valinta herättää kritiikkiä entisestään.

”Tämä nimitys on enemmän kuin ketun paneminen kanatarhan vartijaksi. YK:n ilmastokokouksen pitäisi olla tila, jossa maailma asettaa saastuttajat vastuuseen, mutta sen ovat yhä enenevässä määrin kaapanneet ne, joilla on vastakkaiset intressit”, totesi ActionAid-järjestön ilmasto-oikeudenmukaisuusjohtaja Teresa Anderson Context Newsin mukaan.

YK:n pääsihteerin António Guterresin edustaja Stéphane Dujarric kommentoi al-Jaberin valintaa uutistoimisto AFP:n mukaan sanomalla, että valinta on Arabiemiirikuntien asia ja kertomalla pääsihteerin vahvistavan jälleen, että ilmastokatastrofia ei voida välttää ilman, että luovutaan ”addiktiosta” fossiilisiin polttoaineisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia