Maailman ruokaohjelma joutuu leikkaamaan rohingyapakolaisten ruoka-apua rahoituspulan takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman ruokaohjelma joutuu leikkaamaan rohingyapakolaisten ruoka-apua rahoituspulan takia

Kahden dollarin leikkaus voi johtaa katastrofiin, sillä jo nyt lähes puolet pakolaisperheistä ei saa riittävästi ruokaa ja lapset kärsivät aliravitsemuksesta.

Naisia istumassa lattialla.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin järjestämä koulutustilaisuus rohingyanaisille Cox's Bazarissa vuonna 2019. Kuva: Khaled Arafat Ahmed / UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailman ruokaohjelma (WFP) joutuu todennäköisesti leikkaamaan Bangladeshissa elävien rohingyapakolaisten ruoka-annoksia ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun kriisi alkoi yli viisi vuotta sitten.

WFP ilmoitti perjantaina, että maaliskuusta alkaen sen jakamien kuukausittaisten ruokakuponkien arvo laskee 12 dollarista 10 dollariin henkeä kohti (11,2 eurosta 9,4 euroon), koska järjestöllä on budjetissaan noin 125 miljoonan dollarin rahoitusvaje. Myöhemmin luvassa voi olla vielä lisää leikkauksia.

”Tämä on tuhoisa isku rohingyoille sekä humanitaariselle yhteisölle. Kun samaan aikaan muut kriittiset palvelut kutistuvat, leikkauksen – vaikka se onkin vain kaksi dollaria – seuraukset ovat kovat”, sanoo järjestön maajohtaja Domenico Scalpelli tiedotteessa

Bangladeshissa elää noin miljoonaa Myanmarin etniseen rohingyavähemmistöön kuuluvaa pakolaista. Suurin osa on saapunut maahan sen jälkeen, kun armeija aloitti elokuussa 2017 entiset puhdistukset heitä vastaan. Siviileitä raiskattiin ja tapettiin ja kyliä poltettiin.

Yli 700 000 ihmistä pakeni Bangladeshin Cox’s Bazariin, jonne on muodostunut maailman suurin pakolaisleirialue. Leireillä on turvatonta ja ahdasta ja perustarpeista on pulaa. Osa ihmisistä on siirretty asumaan kaukaiselle Bhasan Charin saarelle, osa pakolaisista on yrittänyt lähteä vaaralliselle merimatkalle Malesiaan ja Indonesiaan.

Rohingyat eivät virallisesti saa tehdä Bangladeshissa työtä, joten he ovat käytännössä pitkälti WFP:n ja muiden avustusjärjestöjen humanitaarisen avun varassa. WFP on jakanut ruokakuponkeja, joilla perheet ovat voineet valita, mitä hankkivat noin 40 ruokatuotteen joukosta.

WFP on YK:n alainen järjestö, mutta sen rahoitus tulee vapaaehtoisina lahjoituksina valtioilta, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Nyt rahoitusta ei ole saatu tarpeeksi.

Järjestö muistuttaa, että jo nyt noin 45 prosenttia rohingyaperheistä ei saa riittävästi ruokaa ja lapsista noin 12 prosenttia on aliravittuja. 40 prosenttia lapsista on myös pienikasvuisia liian vähäisen ravinnon takia.

Myös YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämät Myanmar-asiantuntijat Thomas Andrews ja Michael Fakhri ovat varoittaneet katastrofaalisista seurauksista, jos ruoka-apua leikataan. 

”Monet valtiot ovat vaatineet oikeutta rohingyoille, mutta leireillä olevat tarvitsevat enemmän kuin sanoja ja lausuntoja solidaarisuudesta. Rohingyapakolaiset tarvitsevat välittömiä toimia kansainväliseltä yhteisöltä sen varmistamiseksi, että nämä leikkaukset ja niiden sukupolvien yli ulottuvat seuraukset vältetään. Panokset eivät voisi olla kovemmat”, he sanoivat lausunnossaan viime viikolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia