Pulloveden juonti on rikkaissa maissa ylellisyyttä, kehittyvissä maissa usein pakon sanelemaa – Tutkijat vaativat hurjaa vauhtia kasvavan teollisuudenalan tarkempaa sääntelyä
Pulloveden myynnin odotetaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. YK-yliopiston tutkimuksen mukaan valtava teollisuudenala heikentää mahdollisuuksia kehittää julkisia vesijärjestelmiä.
Kuva: Willfried Wende / Pixabay.
Pullovesiteollisuudesta on kasvanut viidessä vuosikymmenessä valtava bisnes: nykyisin joka minuutti myydään miljoona vesipulloa, käy ilmi YK-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta (pdf).
Tutkijoiden pullovesiteollisuus peittää alleen vakavan ongelman: sen, että kehittyvissä maissa pullovettä ostetaan usein siksi, ettei julkinen vesijärjestelmä pysty tarjoamaan kaikille puhdasta vettä. Yli kahdella miljardilla ihmisellä maailmassa ei ole puhdasta juomavettä.
Tutkimuksen on tehnyt YK:n yliopiston Kanadassa sijaitseva veteen, ympäristöön ja terveyteen keskittyvä instituutti UNU-INWEH.
Sen mukaan rikkaissa maissa pullovettä, eli käsiteltyä pinta- tai hanavettä, kivennäisvettä tai luonnonvettä, juodaan usein terveys- ja makusyistä. Yhdysvallat onkin sen suurin markkina-alue. Suurin osa pullovedestä, noin 60 prosenttia, kulutetaan kuitenkin kehittyvissä maissa, etenkin Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa.
Niissä vesijärjestelmä ei usein toimi, koska siihen ei ole investoitu riittävästi, sitä rapauttaa korruptio ja koska kaupungistuminen on ollut liian nopeaa.
Pullovesi voi olla 150–1 000 kertaa kalliimpaa kuin hanavesi. Se ei myöskään aina ole hanavettä turvallisempaa. Tutkimuksessa löydettiin 40 maasta tapauksia, joissa oli osoitettu, ettei tuote ole turvallinen.
”Pullovesi ei yleisesti ole läheskään yhtä hyvin säänneltyä, ja sitä testataan vähemmän ja harvemmilta osa-alueilta. Hanaveden tiukkoja laatustandardeja sovelletaan harvoin pulloveteen, ja vaikka tutkimuksia tehtäisiinkin, tuloksia julkistetaan harvoin”, kertoo yksi raportin tekijöistä, Vladimir Smakhtin tiedotteessa.
Silti pullovesiyritykset ovat taitavia markkinoimaan pullovettä turvallisena vaihtoehtona hanavedelle kiinnittämällä huomiota julkisten vesijärjestelmien yksittäisiin epäonnistumisiin, sanoo tutkija Zeineb Bouhlel. Siksi myös yleisön luottamuksen palauttaminen hanaveteen olisi haastavaa.
Tutkijoiden mukaan pullovesiteollisuutta pitäisi säännellä tarkemmin. Sen puolesta puhuu sekin, että teollisuudenala kasvaa valtavaa vauhtia. Pulloveden myynti kasvoi vuosina 2010–2020 73 prosenttia, ja vuoteen 2030 mennessä sen myynnin odotetaan lähes kaksinkertaistuvan peräti 500 miljardiin dollariin. Lisäksi se tuottaa noin 25 miljoonaa tonnia PET-muovijätettä vuodessa.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu, että vuoteen 2030 mennessä kaikilla olisi puhdasta juomavettä. Sen saavuttamiseksi tarvitaan vuosina 2015–2030 vuosittain noin 114 miljardia dollaria.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia