Vanuatuun iski kaksi syklonia ja maanjäristys – Kuukausi katastrofin jälkeen puolet väestöstä yhä ilman ruokaa ja vettä
Vanuatu on yksi eniten ilmastonmuutoksesta kärsivistä maista. Maaliskuussa kaksi luonnonkatastrofit vaikuttivat yli 80 prosenttiin sen väestöstä.
Kuva: Office Holidays / CC0 1.0.
Lounaisella Tyynellämerellä sijaitsevaan saarivaltio Vanuatuun on saatu toimitettua humanitaarista apua maaliskuun alussa tapahtuneiden luonnonkatastrofien jälkeen.Tuhojen korjaus kestää kuitenkin pitkään, arvioi yksi avustusjärjestöistä, Pelastakaa Lapset.
Vanuatuun osui maaliskuun ensimmäisenä päivänä sykloni Judy, joka pakotti ihmisiä evakuoitumaan etenkin pääkaupunki Port Vilasta. Kaksi päivää myöhemmin oli vuorossa sykloni Kevin, joka toi mukanaan rankkasateita ja 155 kilometriä tunnissa puhaltavat tuulet.
Samana päivänä saarelle iski myös 6,5 magnitudin vahvuinen maanjäristys jälkijäristyksineen. Maahan julistettiin hätätila.
Myrskyt ja järistykset tuhosivat satoa, koteja, teitä ja kouluja. Katastrofien on arvioitu vaikuttaneen yli 251 000 ihmisen elämään, eli yli 80 prosenttiin koko väestöstä.
Puolet väestöstä on yhä ilman puhdasta vettä ja ruokaa, Pelastakaa Lapset sanoo. Hiljattain saapuneet sateet ovat vahingoittaneet lisää jo valmiiksi vaurioituneita koteja, ja osa ihmisistä on joutunut jälleen lähtemään evakkoon.
”Käytämme jokivettä: säiliöstä saatavaa vettä ei voi juoda, koska siellä on mutaa ja lehtiä. -- Puutarhassamme ollut ruoka, kuten kassava, on mädäntynyt ja banaanipuut ovat kuolleet”, kuvaili eräs järjestön haastattelema äiti tiedotteessa.
YK ja avustusjärjestöt sekä maan hallitus ovat saaneet toimitettua apua, ja esimerkiksi sähköt on saatu palautettua suurimmalle osalle ihmisistä. Katastrofin vaikutukset ovat kuitenkin kauaskantoiset. Pelkona on etenkin lasten aliravitsemus sekä veden ja hyttysten mukana tarttuvat taudit, kuten malaria ja denguekuume.
”Toipuminen tulee kestämään pitkään. Kansainvälinen yhteisö on toimittanut apua, mutta se, mitä tapahtuu seuraavaksi, on se, millä todella on merkitystä”, sanoo Pelastakaa Lasten vt. maajohtaja Jack Frech tiedotteessa.
Vanuatu on yksi eniten ilmastonmuutoksesta kärsivistä maista, ja se on ollut aktiivinen ilmastopolitiikassa. Sen aloitteesta YK:n yleiskokous hyväksyi viime viikolla päätöslauselman, jolla haetaan kansainväliseltä tuomioistuimelta kantaa, siihen mitkä ovat valtioiden velvollisuudet kansainvälisen oikeuden mukaan torjua ilmastonmuutosta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia