Melkein puolet ihmisistä uskoo, että miehet ovat parempia johtajia kuin naiset – Tuoreen raportin mukaan sukupuolinormit eivät ole juuri muuttuneet kymmenessä vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Melkein puolet ihmisistä uskoo, että miehet ovat parempia johtajia kuin naiset – Tuoreen raportin mukaan sukupuolinormit eivät ole juuri muuttuneet kymmenessä vuodessa

UNDP:n mukaan vinoutuneet sukupuolinormit ovat yhä yleisiä. Esimerkiksi puolison väkivallan naista kohtaan hyväksyy noin neljännes maailman väestöstä.

Iso vessakyltti, joss mies- ja naishahmo.

Kuva: kerplode / Pixabay.

Stereotyyppiset käsitykset naisista ovat yhä globaalisti hyvin yleisiä, käy ilmi tuoreesta YK-raportista. Se muistuttaa, että pahimmillaan vääristyneet sukupuolinormit johtavat naisten oikeuksien polkemiseen. 

YK:n kehitysohjelman UNDP:n julkaiseman raportin mukaan noin 43 prosenttia ihmisistä uskoo, että miehet ovat liike-elämässä parempia johtajia kuin naiset. 49 prosenttia uskoo, että miehet ovat parempia poliittisia johtajia. Vain runsas neljännes uskoo, että naisten tasa-arvoiset oikeudet ovat välttämättömiä demokratian kannalta. 

Neljännes ihmisistä myös uskoo, että miehillä on oikeus lyödä vaimoaan. 

Raportissa hyödynnetään World Values Survey -arvotutkimuksen dataa tutkimuskausilta 2010–2014 ja 2017–2022. Tutkimuksessa on mukana 80 maata, joissa asuu 85 prosenttia maailman väestöstä.

Raportissa muistutetaan, että ajattelun vääristymät näkyvät myös käytännössä: naisten osuus valtioiden tai hallitusten johtajina on pysynyt noin 10 prosentissa vuodesta 1995 lähtien, ja työmarkkinoilla naisilla on alle kolmannes johtajanpaikoista. Naisten parantuneesta koulutustasosta huolimatta myös palkkaerot oat edelleen suuria.

Vääristymät ovat kokonaisuudessaan vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana vain vähän. Toisaalta monissa maissa tilanne on tilastotietojen mukaan parantunut. Näitä maita ovat esimerkiksi Saksa, Uruguay, Turkki, Marokko ja Kiina. Sukupuolistereotypiat ovat vahvistuneet kuitenkin esimerkiksi Libyassa, Thaimaassa, Argentiinassa, Kirgisiassa, Irakissa ja Venäjällä.

Raportista suositellaan esimerkiksi sosiaaliturvan ja hoivajärjestelmien vahvistamista sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja normien muuttamiseksi.

”Tärkeä asia on ymmärtää palkattoman hoivatyön taloudellinen arvo. Tämä voi olla hyvin tehokas tapa haastaa sukupuolinormit sen suhteen, miten hoivatyö nähdään. Maissa, joissa naisiin liittymiä vääristymiä on eniten, arvioidaan, että naiset käyttävät yli kuusi kertaa miehiä enemmän aikaa palkattomaan hoivatyöhön”, sanoo UNDP:n gender-tiimin johtaja Raquel Lagunas tiedotteessa.
 
Suomi ei ole ollut mukana tutkimuksessa kummallakaan tutkimuskaudella. Viimeisimmät Suomea koskevat tiedot ovat vuosilta 2005–2009. Tuolloin kävi ilmi, että noin 51 prosentilla suomalaisista on ajattelussaan jokin sukupuolinormeihin liittymä vinouma.
 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia