Hallitus ottaa yhdenvertaisuuden vakavasti paperilla ja Suomessa – Toivottavasti myös käytännössä ja maailmalla
Tuoreen tiedonannon perusteella Suomen hallitus vaikuttaa ottavan yhdenvertaisuuden vakavasti − ainakin paperilla. Tiedonannossa on paljon hyvää konkretiaa ja jatkuvuutta. Kehitettävää löytyy etenkin kansainvälisen vastuun vahvistamisessa, sanoo Fingo.
Tänään 31.8. julkaistun tiedonannon perusteella Suomen hallitus vaikuttaa ottavan yhdenvertaisuuden vakavasti − ainakin paperilla. Tiedonannossa on paljon hyvää konkretiaa ja jatkuvuutta.
Kehitettävää löytyy etenkin kansainvälisen vastuun vahvistamisessa: yhdenvertaisuuden edistämisen tulee ulottua myös Suomen rajojen ulkopuolelle, koska elämme keskinäisriippuvaisessa maailmassa. Lisäksi koulutuksessa kannattaisi vahvistaa globaalin kansalaiskasvatuksen asemaa. Näin kommentoi tiedonantoa kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo vastineessaan hallituksen tiedonantoon.
Fingon toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi kannustaa ministereitä näyttämään esimerkkiä yhdenvertaisuuden edistämisessä.
”Tiedonanto vaikuttaa rakentavalta, kattavalta, konkreettiselta ja kaikkiaan hyvin valmistellulta. Käytännössä ratkaisevaa ovat tiedonannon toimeenpano ja hallituksen ministereiden omat teot, puheet ja asenteet, joilla he luovat julkista keskustelukulttuuria, hyvien väestösuhteiden raameja ja mielikuvaa siitä, nähdäänkö ihmisten moninaisuus lähtökohtaisesti Suomessa uhkana vai mahdollisuutena”, Mäntyniemi sanoo.
Kehitettävää löytyy erityisesti kansainvälisestä vastuusta, arvioi kehityspolitiikan asiantuntija Eppu Mikkonen Fingosta.
”Suomen tulee edistää yhdenvertaisuutta myös kansainvälisesti. Tässä ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen: olemassa on jo hyviä, perusteltuja linjauksia. Hallituksen tulisi noudattaa kehityspoliittista selontekoa ja kestävän kehityksen toimikunnan strategiaa kattavasti, jotta yhdenvertaisuuden edistäminen ulottuu myös kansainväliseen tilaan. Suomi ei ole itsenäinen planeettansa: olemme maahanmuuton, talouden, kulttuurin ja monen muun yhteiskunnan osa-alueen näkökulmasta osa keskinäisriippuvaista maailmaa”, toteaa Mikkonen.
Fingo kannustaa maan hallitusta hyödyntämään paremmin myös globaalia kansalaiskasvatusta.
”Globaali kansalaiskasvatus on hyväksi todettu ja toimiva väline, jolla voidaan kehittää ymmärrystä ihmisten moninaisuudesta ja globaaleista ilmiöistä, jotka vaikuttavat esimerkiksi Suomen väestön moninaistumisen taustalla. Hallituksen kannattaisi laatia kansallinen strategia globaalin kansalaiskasvatuksen valtavirtaistamiseksi osaksi elinikäistä oppimista”, Mikkonen ehdottaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia