Maapallon verenpaine nousee – Tutkimuksen mukaan kuusi yhdeksästä planetaarisesta rajasta nyt ylitetty
Kaikki planetaariset rajat on arvioitu nyt ensimmäistä kertaa. Kuuden rajan ylittyminen ei vielä ole välttämättä katastrofi, mutta selkeä varoitussignaali se on, tutkijat sanovat.
- Kuva: highboom / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.
Maapallon elämää säätelevistä niin sanotuista planetaarisista rajoista jo kuusi, eli kaksi kolmasosaa, on ylitetty, käy ilmi Science Advances -lehdessä eilen julkaistusta tutkimuksesta. Tutkijat pitävät tilannetta huolestuttavana.
Planetaarisilla rajoilla tarkoitetaan ympäristön osa-alueita ja prosesseja, jotka säätelevät maapallon tilaa ja samalla sen elinkelpoisuutta ihmisille. Niitä tutkimalla yritetään määritellä rajat sille, minkä verran ihminen voi muokata ympäristön prosesseja ilman, että edessä on perustavanlaatuisia muutoksia.
Kaikki yhdeksän rajaa arvioitiin nyt ensimmäistä kertaa. Ylittyneitä rajoja ovat ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, maankäytön muutokset, makeanveden muutokset, biogeokemialliset virrat eli ravinteiden kierto sekä niin sanotut uudet aineet, joilla viitataan esimerkiksi mikromuoviin.
Tilanne on heikentynyt nopeasti. Vuonna 2009 rajoista kolme oli ylitetty, vuonna 2015 neljä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että planetaaristen rajojen riskitaso kasvaa kaikilla muilla osa-alueilla paitsi otsonikerroksen osalta.
Mukana oli 29 tutkijaa kahdeksasta eri maasta. Suomesta mukana oli Aalto-yliopiston tutkijaryhmä, joka tutki makean veden planetaarisia rajoja. Myös ne on nyt ylitetty ensimmäistä kertaa, mikä tosin johtuu osin tutkimusmetodien muutoksesta, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.
Planetaaristen rajojen ylittymisen trendi on huolestuttava, toteaa tutkimusta johtanut professori Katherine Richardson Kööpenhaminan yliopiston Globe-instituutista.
”Kuuden rajan ylittyminen ei sinänsä välttämättä merkitse katastrofia, mutta se on hyvin selkeä varoitussignaali. Voimme suhtautua siihen kuten omaan verenpaineeseemme: se, että verenpaine ylittää 120/80 ei ole tae sydänkohtauksesta, mutta se lisää sen riskiä. Siksi yritämme alentaa sitä. Omaksi ja tulevien sukupolvien parhaaksi meidän on vähennettävä näihin kuuteen planetaariseen rajaan kohdistuvaa painetta”, Richardson sanoo tutkijaryhmän tiedotteessa.
Tutkijat muistuttavat, että maapallon kestokyky tarkoittaa paljon muutakin kuin ilmastonmuutosta. Samalla muut planetaariset rajat vaikuttavat myös ilmastonmuutokseen.
”Tiede ja maailma ylipäätään ovat hyvin huolissaan äärimmäisistä sääilmiöistä ympäri planeetan samalla, kun meneillään on kolmas ihmisen vahvistama El Niño vain 25 vuoden sisällä. Mutta se, mikä huolestuttaa meitä enemmän, ovat kasvavat merkit planeetan resilienssin heikkenemisestä, mikä näkyy planetaaristen rajojen rikkoutumisena. Se tuo meidät lähemmäs keikahduspisteitä ja sulkee mahdollisuudet siltä, että pysyisimme 1,5 asteen ilmastorajoissa”, varoittaa Potsdamin ilmastovaikutusten tutkimuslaitoksen PIK:in johtaja Johan Rockström.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia