Hondurasissa pyritään denguekuumeesta eroon levittämällä hyttysiä – Uuden konstin toivotaan ehkäisevän tautia, johon sairastuu vuosittain jopa 400 miljoonaa ihmistä
Ilmastonmuutoksen edetessä denguekuumetartunnat tulevat yleistymään. Yksi ratkaisu voivat olla Wolbachia-bakteeria kantavat hyttyset, jotka eivät levitä virusta yhtä herkästi.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön laboratoriossa kasvavista toukista tulee lähipäivinä aikuisia hyttysiä, jotka vapautetaan Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa. Kuva: Martín Cálix / Lääkärit Ilman Rajoja.
Keski-Amerikassa sijaitsevassa Hondurasissa kokeillaan uutta keinoa denguekuumetta vastaan. Ympäristöön vapautetaan hyttysiä, jotka eivät pysty levittämään tautia levittävää virusta yhtä herkästi kuin aiemmin. Vuosia kehitetystä menetelmästä toivotaan apua tautiin, joka yleistyy ilmastonmuutoksen edetessä.
Denguekuume on virusinfektio, joka tarttuu hyttysen pureman välityksellä. Sitä esiintyy useimmiten kaupungeissa trooppisessa ilmastossa. Oireita ovat kuume, päänsärky, lihassärky ja pahoinvointi.
Tautiin kuolee vain harvoin, mutta yleisyytensä takia se aiheuttaa suuria inhimillisiä ja taloudellisia kustannuksia. Lähes puolet maailman väestöstä elää jo nyt dengueriskin alueella, ja vuosittain jopa 400 miljoonaa sairastuu.
Denguekuumeen esiintyvyys on monikymmenkertaistunut viime vuosikymmeninä, ja ilmastonmuutoksen seurauksena se yleistyy lähitulevaisuudessa lisää, sillä hyttyset viihtyvät lämpimissä ja kosteissa oloissa. Täsmähoitoa tautiin ei ole, eivätkä rokotteet ole vielä riittävän tehokkaita.
Hondurasissa raportoidaan vuosittain yli 10 000 denguetapausta. Siellä uutta torjuntamenetelmää kokeilee Lääkärit ilman rajoja -järjestö, joka on mukana World Mosquito Program -järjestön kehittämässä ohjelmassa.
Ympäristöön vapautetaan keltakuumehyttysiä, jotka kantavat Wolbachia-nimistä bakteeria. Bakteeria esiintyy monissa hyönteisissä luonnostaan.
”Kun hyttyset kantavat Wolbachia-bakteeria, bakteerit kilpailevat denguevirusten kaltaisten virusten kanssa, mikä vaikeuttaa virusten lisääntymistä hyttysten sisällä. Tämä tarkoittaa, että hyttyset levittävät viruksia paljon epätodennäköisemmin ihmisestä toiseen, mikä vähentää denguekuumetta alueella, jossa Wolbachia on vakiintunut paikalliseen hyttyspopulaatioon”, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön tekninen neuvonantaja Claire Dorion tiedotteessa.
Kun hyttyset lisääntyvät, ne välittävät bakteerin jälkeläisilleen, mikä vähentää jälleen viruksen leviämistä.
Metodia on kehitetty vuosia ja sitä on testattu 13 maassa. Tulosten mukaan viruksen leviäminen vähenee merkittävästi alueilla, jossa bakteerikantaa pidetään korkeana. Indonesiassa tehdyn, vertaisarvioidun tutkimuksen mukaan denguetapaukset vähenivät 77 prosenttia.
Hondurasissa menetelmää toteutetaan El Manchénin alueella pääkaupunki Tegucigalpassa. Hyttysiä vapautetaan ihmisten koteihin viikoittain kuuden kuukauden ajan. Siksi se on vaatinut myös ihmisten tukea ohjelmalle, Lääkärit ilman rajoja kertoo.
Bakteerin osuutta hyttyspopulaatiossa testataan kolmen vuoden ajan. Ensi vuonna taudinkantajahyönteisten torjuntaa jatketaan kahdella muulla pääkaupungin alueella, jotta tartuntoja voitaisiin edelleen vähentää.
Vaikka tulokset ovat lupaavat, ongelmaksi voi muodostua kustannukset. Tutkijat eivät ole myöskään vielä varmoja, miten Wolbachia-bakteeri estää virustartunnat, eikä ole selvää, toimiiko se myöskään kaikkia viruksen versioita vastaan, kertoo uutistoimisto AP.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia