Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Järjestö kritisoi EU:ta kehitysapurahojen käyttämisestä siirtolaisuuden torjuntaan
EU käyttää apua siirtolaisuuden pysäyttämiseen Nigerissä, Libyassa ja Tunisiassa sen sijaan, että se yrittäisi pysäyttää köyhyyden, kritisoi Oxfam. Sen mukaan EU saattaa rikkoa sekä omia sääntöjään että OECD:n ohjeita.
Oxfam kritisoi EU:ta siirtolaispolitiikasta. Kuva: Kristina D.C. Hoeppner / CC BY-SA 2.0.
EU saattaa käyttää kehitysapuvarojaan väärin suuntaamalla rahoitusta siirtolaisuuden torjuntaan kehityksen edistämisen sijasta, sanoo Oxfam-järjestö tuoreessa raportissaan.
Raportissa on analysoitu 16:ta EU:n toimenpidettä kolmessa maassa, Nigerissä, Libyassa ja Tunisiassa. Toimenpiteistä kuusi saattaa rikkoa sekä unionin omia sääntöjä että teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n sääntöjä, Oxfam sanoo.
”Euroopan apua käytetään välineenä siirtolaisuuden pysäyttämiseen sen sijaan, että sitä käytettäisiin siihen, mihin se on tarkoitettu: köyhyyden pysäyttämiseen”, sanoo Oxfamin EU:n siirtolaisuusasiantuntija Stephanie Pope tiedotteessa.
EU:n tämänhetkinen kansainvälisen yhteistyön paketti on arvoltaan noin 79,5 miljardia euroa vuosille 2021–2027. Noin kymmenen prosenttia on tarkoitus käyttää siirtolaisuuteen liittyviin toimiin.
Oxfamin analyysin mukaan pelkästään Nigerissä, Libyassa ja Tunisiassa yli kolmannes rahoista, noin 667 miljoonaa euroa, menee kuitenkin toimiin, jotka eivät edistä kehitystä tai vähennä köyhyyttä. Apua suunnataan enemmänkin siirtolaisuuden torjumiseen.
OECD:n sääntöjen mukaan kehitysavuksi luokiteltavan rahan pitää kuitenkin nimenomaan edistää talouskehitystä ja hyvinvointia eivätkä pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksia laiminlyövät toimet ole apua, se muistuttaa.
Esimerkiksi Nigerissä suhteettoman suuri osuus avusta menee siirtolaisuuden kontrolloimiseen ja rajojen turvaamiseen. Samalla yhä useampi siirtolainen joutuu lähtemään vaarallisille reiteille, järjestö kritisoi.
Libyassa EU rahoittaa rannikkovartiostoa, joka ottaa siirtolaisia kiinni mereltä ja palauttaa Libyaan.
Libyan tiedetään rikkovan räikeästi siirtolaisten oikeuksia muun muassa pidätyskeskuksissaan. Siksi EU käyttää varojaan myös siirtolaisten evakuoimiseen huonojen olojen takia, jolloin apu toimii itseään vastaan.
EU teki viime kesänä myös Tunisian kanssa sopimuksen siirtolaisuuden torjunnasta. Tunisian omavaltainen presidentti Kais Saied on tunnettu siirtolaisvastaisista kannanotoistaan, ja myös maan turvallisuusviranomaiset ovat syyllistyneet väkivaltaan ja rasistiseen käytökseen siirtolaisia kohtaan.
Oxfam vaatii, ettei unioni tekisi enää hämäriä sopimuksia, käyttäisi apuaan köyhyyden vastaisiin toimiin ja että se muuttaisi siirtolaisuuden sääntöjä niin, että vastuu siirtolaisista jaettaisiin Euroopassa.
”EU ei ole onnistunut sopimaan siitä, miten hallita siirtolaisuutta Euroopassa. Siksi se turvautuu avun käyttämiseen siihen, etteivät ihmiset pääsisi Eurooppaan ollenkaan. EU:n pitää luoda turvallisia reittejä ihmisille päästä Eurooppaan ja käyttää apua oikeaan tarkoitukseen: köyhyyden poistamiseen”, Pope sanoo.
Euroopan komissio on kiistänyt raportin syytteet, kertoo Euronews-uutissivusto. Komission edustajan mukaan useimmat unionin toimet pikemminkin auttavat siirtolaisuuden juurisyihin puuttumisessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia