WHO: Tuberkuloosidiagnoosit lisääntyneet, mutta ”meillä on mahdollisuus kirjoittaa tuberkuloosin tarinan viimeinen luku” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Tuberkuloosidiagnoosit lisääntyneet, mutta ”meillä on mahdollisuus kirjoittaa tuberkuloosin tarinan viimeinen luku”

Koronapandemia vaikeutti monien tartuntatautien, kuten tuberkuloosin, hoitoa. Hoitoonpääsy on alkanut WHO:n mukaan palautua, mutta tuberkuloosi on yhä maailman toiseksi vaarallisin tartuntatauti.

Käsi sinisessä kumihansikkaassa ja muovilappu, jossa lukee "biohazard tuberculosis".

Tuberkuloosi on maailman toiseksi tappavin tartuntatauti. Kuva: Focal Foto / CC BY-NC 2.0 DEED.

Noin 7,5 miljoonaa ihmistä sai tuberkuloosidiagnoosin viie vuonna. Tautiin sairastuneita oli yhteensä arviolta 10,6 miljoonaa, kerrotaan Maailman terveysjärjestön (WHO) tuoreessa tuberkuloosiraportissa.

Diagnoosien määrä on suurin sitten vuoden 1995, jolloin WHO aloitti tilastoinnin. Syynä kasvuun on kuitenkin se, että terveyspalveluiden saanti on alkanut palautua koronapandemian aiheuttamien häiriöiden jäljiltä, järjestö arvioi.

Korona vaikeutti ympäri maailman pääsyä terveyspalveluiden piiriin, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi tuberkuloosia diagnosoitiin vähemmän. WHO onkin arvioinut, että koronapandemia aiheutti noin puoli miljoonaa ylimääräistä tuberkuloosikuolemaa. 

Nyt tilanne näyttää WHO:n mukaan normalisoituneen ja taudin vastaista työtä on taas mahdollista jatkaa.

”Vuosituhansien ajan esi-isämme kuolivat tuberkuloosiin tietämättä, mikä se oli, mikä sen aiheutti tai miten pysäyttää sen. Nyt meillä on tietoa ja välineitä, joista he pystyivät vain haaveilemaan. -- Meillä on mahdollisuus kirjoittaa tuberkuloosin tarinan viimeinen luku”, iloitsee WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama tauti, joka tarttuu ilmavälitteisesti. Se on toiseksi tappavin tartuntatauti. Viime vuonna tartunnoista vajaa puolet oli Kaakkois-Aasiassa, Euroopassa vain 2,2 prosenttia. Tautiin kuoli noin 1,3 miljoonaa ihmistä, 100 000 ihmistä vähemmän kuin edellisvuonna.

Edistyksestä huolimatta tautia pitäisi torjua ponnekkaammin, WHO sanoo. Vuonna 2018 hyväksyttyjä tuberkuloosin kitkemiseen liittyviä tavoitteita ei olla saavuttamassa muun muassa koronapandemian sekä konfliktien vaikutusten takia.

Tavoitteisiin kuulu esimerkiksi vähentää tuberkuloosikuolemia 75 prosenttia vuosina 2015–2025. Tähän mennessä on saavutettu vasta 19 prosentin vähennys.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia