Uutiset Veroparatiisit ja verovälttely
Valta globaalien verosääntöjen päättämisestä on pääosin rikkailla mailla, ja köyhät maat haluavat siihen muutoksen – YK:ssa kiistellään uudesta verosopimuksesta
Globaaleista verosäännöistä on tähän asti päätetty teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:ssä. Afrikan maat ovat kyllästyneet siihen ja haluavat globaalin verosopimuksen, jonka luonnostelusta on määrä äänestää YK:ssa tällä viikolla. Rikkaat maat suhtautuvat asiaan nihkeästi.
- Kuva: bradhoc / CC BY-NC 2.0 DEED.
YK:ssa käydään parhaillaan neuvotteluita siitä, miten luoda oikeudenmukaisempi globaali verotusjärjestelmä.
Afrikan maat Nigerian johdolla ovat ehdottaneet päätöslauselmaa, joka mahdollistaisi uuden kansainvälisen, oikeudellisesti sitovan verosopimuksen neuvottelemisen YK:n alaisuuteen. Sopimusluonnos julkaistaisiin kesäkuussa 2025. Esityksestä on tarkoitus äänestää lähipäivinä New Yorkissa käynnissä olevissa neuvotteluissa.
Tähän asti kansainvälisten verosääntöjen määrittely on ollut teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n käsissä, mihin kehittyvät maat ovat kyllästyneitä. Useimmat kehittyvät maat eivät ole OECD:n jäseniä, vaikka järjestö onkin viime vuosina helpottanut toimintaansa osallistumista. Uusi sopimus vähentäisi sen valtaa.
Rikkaita maita ehdotus ei miellytä. Kaikki EU-maat vastustavat päätöslauselmaa, ja Financial Times -lehti kertoi hiljattain, että EU ja Iso-Britannia ovat yrittäneet estää prosessin. EU haluaisi mieluummin löyhempää, ei-sitovaa yhteistyötä (pdf). Euroopan parlamentti sen sijaan kannattaa Afrikan maiden ehdotusta.
Vero-oikeudenmukaisuutta ajavat järjestöt kritisoivat rikkaiden maiden vastaanhangoittelua.
”Nykyinen verojärjestelmä asettaa kehittyvät maat epäreiluun neuvotteluasemaan, vaikka ne kärsivät veronkierrosta eniten. Suomi on asettumassa historian väärälle puolelle. Suomen tulisi nyt ripeästi vaikuttaa siihen, että EU tukisi YK:n neuvotteluissa kehittyviä maita”, sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen tiedotteessa.
Esimerkiksi Tax Justice Network -järjestöverkosto on arvioinut, että maailma menettää vuosittain 480 miljardia dollaria verotuloina veronkierron takia. Suurin osa tappioista osuu korkeamman tulotason maihin, mutta kehittyvissä maissa vaikutukset ovat vakavammat.
Nyt käytävistä neuvotteluista sovittiin vuosi sitten, kun YK:n yleiskokous hyväksyi yksimielisesti päätöslauselman, joka mahdollisti neuvotteluiden aloittamisen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia