Kirgisiassa otettiin kiinni toimittajia ”sotapropagandan” ja ”joukkomellakoihin” kehottamisen perusteella – Maan lehdistönvapauden romahdus huolettaa
Kirgisia putosi viime vuonna 50 sijaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausvertailussa. Tällä viikolla poliisi teki ratsian useiden julkaisujen toimituksiin ja otti toimittajia kiinni. YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet viranomaisten toimet.
- Kuva: viarami / Pixabay.
Kirgisian turvallisuusviranomaiset ovat tehneet ratsian useiden riippumattomien medioiden toimitukseen ja ottaneet kiinni kuulusteluja varten toistakymmentä toimittajaa.
Tämän viikon maanantaina tehtiin ratsia 24.KG-julkaisun toimitukseen, jonka johtaja ja kaksi päätoimittajaa otettiin kiinni neljä tuntia kestäneisiin kuulusteluihin. Seuraavana päivänä kohteena oli ainakin viisi muuta mediaa ja toimittajien koteja. 11 toimittajaa pidätettiin, kertovat ihmisoikeusjärjestöt ja mediat.
Viranomaiset ovat viitanneet kiinniottojen yhteydessä ”sotapropagandaan” ja ”kehottamiseen tottelemattomuuteen ja joukkomellakoihin”, jotka on kielletty rikoslaissa. Rikoksista voi saada sakkoja ja vuosien vankeusrangaistuksen.
Yksi 24.KG:n kiinni otetuista toimittajista ehti kertoa ennen kuulusteluihin viemistä, että kyse on julkaisun Ukraina-uutisoinnista, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) puolestaan kertoo, että tiistaina pidätetyt toimittajat ovat tutkineet eliittiin liittyviä korruptioepäilyitä, kuten sisäministeri Ulan Niyazbekovin yhteyksiä paikalliseen rikollispomoon. He myös työskentelivät kanavalla, jonka perustaja, tutkiva toimittaja Bolot Temirov on maanpaossa.
”Korruption tutkiminen ei ole rikos eikä poliisia pitäisi käyttää häirinnän välineenä. Tuomitsemme tämän noitavainon toimittajia kohtaan ja vaadimme Kirgisian viranomaisia vapauttamaan heidät heti”, sanoo RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Jeanne Cavelier tiedotteessa.
Yhdeksän muuta ihmisoikeusjärjestöä julkaisi eilen kannanoton, jossa vaaditaan Kirgisian viranomaisia kunnioittamaan lehdistönvapautta.
Kirgisia putosi viime vuonna 50 sijaa RSF:n lehdistönvapautta mittaavassa vertailussa sijalle 122. Maan viranomaiset ovat viime aikoina käyneet yhä voimakkaammin riippumattomia medioita vastaan, nostaneet niitä vastaan rikossyytteitä ja sulkeneet niiden verkkosivuja.
”Viranomaisten viimeisimmät toimet näyttävät olevan osa laajempaa painostusta kansalaisaktivisteja, toimittajia ja muita viranomaisten kriitikkoja vastaan”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Liz Throssell tiedotteessa.
Huolta herättää myös suunnitteilla oleva uusi laki, joka on parhaillaan parlamentin harkinnassa. Se lisäisi hallituksen kontrollia mediasta, antaisi viranomaisille laajat oikeudet kieltää mediajulkaisujen rekisteröinti, estää niiden työtä tai sulkea niitä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia